Hozzávalók: shiitake gomba, zöld hagyma, lila hagyma, bazsalikom, mángold levél, olívaolaj, balzsamecet, só, bors
A hozzávalókat felszeletelem, egy tálban összekeverem. Kevés olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal ízestem.
Tudta:
A shiitake és az immunrendszer: Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszacharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra, vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.
A shiitake és a koleszterin: A shiitakéban ugyancsak megtalálható eritademint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.
1 g szárított shiitake 10 g nyers gombával egyenlő. Szárított, őrölt formában könnyedén a mindennapok részévé teheti a gyógygombákat!
Forrás: Dale Pinnock, Gyógyító konyha, A szakácsdoktor receptjei
Tudjon meg többet a gyógygombákról: www.biogomba.hu
Gomba szárítmányok és őrlemények: www.drganolife.hu
Többen kérdezték, hogy hol lehet shiitake gombához jutni. Budapesten minden szombaton ott vagyunk a Csörsz utcai Bio piacon, a MOM Művelődési Ház udvarában, 6-13 óráig. A korán kelőknek még biztos jut :-). Egyébként keressék bátran nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, vagy iktassák be étkezésükbe szárított formában! Jó étvágyat!