A gombák gyulladáscsökkentő hatása

2019. Október 3. 14:47

Ausztrál kutatók szerint a laskagombát, hagymát, édesburgonyát, oregánót, fahéjat és szegfűszeget tartalmazó diéta nagyban képes gyógyítani a krónikus gyulladásos folyamatokat.

Gerald Muench, a Nyugat-Sydney-i Egyetem Molekuláris Biológiai Kutatócsoportjának professzora és kollégái legújabb tanulmányukban a hagyományos konyhában is megtalálható élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásait elemezték. „A laskagomba sokkal hatékonyabb, mint a barna, vagy fehér csiperkegomba” – állítják a kutatók.

A gyulladás a szervezetünk válasza a testet érő káros hatásokra, de sajnos néha a gyulladás képes az ez emberi test ellen fordulni. A krónikus gyulladások gyakran jelentős szerepet játszanak számos, időskori megbetegedéssel, pl. a degeneratív ízületi gyulladással (osteoarthritis), vagy az Alzheimer-kórral.

Korábban már több élelmiszerről bebizonyosodott, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, Muench professzor és kollégái most azt próbálták megállapítani, hogy ezek közül melyik a leghatékonyabb. „Az alapötlet az volt, hogy válasszuk ki a legjobb alapélelmiszereket, melyeket felhasználva komplex diétát javasolhatunk a betegeknek.” – mondja Muench.

Közönséges élelmiszerek

A kutatók 115 közönséges élelmiszert gyűjtöttek össze nagyáruházakból: zöldségeket, gyümölcsöket, gombát, üdítőitalokat, gyógynövényeket, fűszereket és fűszerkeverékeket, majd ezekből kivonatokat készítettek. Az alapanyagokat 10 percig melegítették mikrohullámú sütőben, majd vízzel keverték.

Ezek után azt vizsgálták, hogy az egyes ételek mennyire képesek csökkenteni a gyulladásos markerek (citokinek és szabadgyökök) mennyiségét, ezért a keverékekhez makrofág sejtek kivonatát adták, ami szimulálta a test vírus-, vagy baktérium támadásra adott reakcióját.

A kísérletek szerint a hat leghatékonyabb gyulladáscsökkentő élelmiszernek a vöröshagyma, az oregano, az édesburgonya, a fahéj, a szegfűszeg és a gombák bizonyultak. „Őszintén szólva a gomba esetében nem vártunk ennyire jelentős gyulladáscsökkentő hatást. Ez meglepetés volt.” – mondja Muench.

Orvosi alkalmazás?

Muench professzor szerint ezek a bevezető kísérletek megfelelő alapot teremthetnek további kísérleteknek, amelyek célja a hagyományos élelmiszerek gyulladáscsökkentő szerekként történő alkalmazása lenne.

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy ezek olyan potens élelmiszerek, melyeket érdemes közelebbről megvizsgálni a jövőben. A orvosi alkalmazásban különösen hasznos lehet ez a magas fokú potenciál, hiszen minél nagyobb a gyulladáscsökkentő hatás, annál kisebb lehet a kezelésben használt dózis.”

A professzor elmondta, hogy az erőteljes melegítéssel kezelt élelmiszereknél ezekben a kísérletekben azt is sikerült bizonyítani, hogy a gyulladáscsökkentő képesség a főzés ellenére is megmarad, de természetesen további in vivo kísérletek szükségesek ennek maradéktalan bizonyítására.

Az előzetes mérések szerint elegendő ezekből az élelmiszerekből 200g-ot fogyasztani naponta, hogy mérhető legyen a gyulladáscsökkentő hatás, de természetesen a pontos mennyiségek meghatározása még további kísérleteket igényel.

Forrás:

https://www.gombaforum.hu/2013/tudomany/a-gombak-gyulladascsokkento-hatasa/