Mustáros gomba mártás

2020. Január 15. 15:15

Hozzávalók: kevés zsiradék (kókuszvaj, bio olaj, mangalica zsír, a bevállalósaknak füstölt szalonna) , 1 közepes fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 2 db paprika (télen lecsó), 1-2 gerezd fokhagyma, 80 dkg bio gomba, 1 ek. mustár, tejszín (bio rizstejszín, vagy habaráshoz 1 tejföl és 1 ek. liszt), fehér bors, só

Elkészítése: A gombákat ecsettel megtisztítom a szennyeződéstől, ha szükségesnek látom kizárólag folyóvízben lemosom, majd szeletekre vágom. Én vegyes gombamártást készítettem: barna csiperke, laskagomba, déli tőkegomba, gyapjastintagomba egy kis fagyasztott vargánya felhasználásával. Tökéletes egyfajta gombából is így laskagombából, vagy barna csiperkéből.

Serpenyőben kevés zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a darabokra vágott paprikát, paradicsomot. Kis ideig párolom. Kb. öt perc múlva ráöntöm a darabolt gombát. Az elején többször megkavarom, még levet ereszt, majd lefedve 10-15 percig főzöm. Néha megkeverem, közben sózom, megszórom fehér borssal és beleteszem a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhult a gomba, beleteszem a mustárt, kicsit később a rizstejszínt, vagy tejszín helyet ráhabarok. Újraforrásig sűrűn kavargatom.

Amennyiben a paprika és paradicsom helyet lecsót használok, előbb a gombát teszem a főző edénybe, majd rövid idő után a lecsót.

Rizzsel tálalom, de kiváló húsok mellé is. Egy kevés petrezselyem, vagy zeller zölddel díszítem.

Jó étvágyat!

Gyöngyösi Sándor

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu

Nyers bio minősített gombát a Budapesten a Csörsz utcai Biopiacon tudsz tőlünk vásárolni minden szombaton, 6 és 13 óra között. A mennyiség és a választék nagymértékben függ az időjárástól! Ha biztosra akarsz menni, akkor a reggeli órákban keress bennünket!

Kapcsolódó írások:

9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUK

Miért együnk gombát télen is?

Az élet kalapos angyalai

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám /Gyógygombák /A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.