Biogomba kisokos: Barna csiperkegomba

2020. Február 28. 20:03

A gombák közül a csiperkegombát termesztik és fogyasztják a legtöbben a világon. A fehér és barna kalapú gombafajta számos jótékony hatással rendelkezik, és különösen ajánlott a vegetáriánus étkezés kedvelőinek.

Barna csiperkegomba

A barna csiperkegomba a fehér rokona. Termesztés-technológiája nem olyan intenzív, mint a fehér rokonánál alkalmazott, termesztése ezért hosszabb ideig tart. Ennek is köszönhető, hogy egyedülállóan gazdag ízek, illatok és aromák, dúsulnak benne. Ínyenceknek való igazi különlegesség. Legfinomabb grillezve, de vastag szeleteit, nyílott kalapját serpenyőben is süthetjük. Ízei, aromái jól érvényesülnek a vajjal, sajtokkal együtt, igazi csemege. Fehér rokonához hasonlóan ne hámozzuk meg, csak folyó víz alatt öblítsük le.

 

Azok, akik eddig nem rajongtak a gombáért, jó, ha megnézik azokat az egészségügyi előnyöket, amik a gombafogyasztással járnak. Kezdjük a csiperkével.

Bármilyen ízletes és változatosan elkészíthető is a gomba, a többségünknek nem az jut róla eszébe, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidánsokban bővelkedő táplálék volna.

Mit érdemes tudni a csiperkéről?

  • A csiperke a leggyakrabban termesztett gombafaj Magyarországon.
  • Fehérjetartalma a húshoz képest igen alacsony, ám egy kilogramm friss gomba fehérjetartalma közel azonos egy liter tejével. S míg a növényi ételek fehérje készlete nem teljes értékű, addig a gombák teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek. Ezért nagyon fontos, hogy táplálkozásunkban méltó helyet kapjanak a gombák.
  • Magas a rosttartalma, amelynek javát az úgynevezett kitin adja, ami ugyan lassítja az emésztést, viszont a koleszterinszintet csökkenti. A rostok általában segítik az étkezést és egyéb kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, például segít a belek egészséges működésének megőrzésében.
  • Makroelem tartalma közepes, ám a kálium jelentős mennyiségben dúsul fel benne. Foszfortartalma szintén említésre méltó. Mivel ez a két elem nagy mennyiségben, nátrium viszont csekély mértékben van benne, fogyasztása minden korosztálynak javasolt.
  • 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának felét.
  • A csiperkegombában megtalálható jelentős mennyiségű D-vitamin, különösen a téli hónapokban jelentősen segíthet ennek a nagyon fontos vitaminnak a pótlásában.

Hogyan készítsük el?

Először is lehetőleg friss gombát vásároljunk. A gomba akkor friss, ha feszes, nem ráncos, nem petyhüdt. A nagyobb, érettebb gombák aromásabbak.

A termesztett csiperkefélék tisztán, gyakorlatilag konyhakészen kerülnek forgalomba, ezért sem hámozni, sem a termőréteget nem kell eltávolítani. A kalap és a tönk lényegében azonos értékűek, felhasználásuk azonban különböző lehet.  Gyorsan, folyóvíz alatt mossuk meg.  A felhasználás módjától függően daraboljuk, szeleteljük. Az apró termőtesteket egészben használjuk fel.

Fűszerezésük

Szaftosabbak maradnak, ha a sütés-főzés végén sózzuk a gombát. A túlfűszerezés elnyomja a gomba aromáját. Törött bors, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, füstölt szalonna, friss és szárított fűszernövények / bazsalikom, metélőhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyem zöldje, kakukkfű, oregánó  stb./ ajánlottak egyebek között. A levesekhez, mártásokhoz ajánlott a gombát vajon, olajon, kókuszolajon  kicsit megsütni /dinsztelni/ és ezután fűszerezni.

Nyersen is jó

A termesztett csiperkék nyersen is fogyaszthatók, elsősorban saláták készíthetők belőle.

Főzési és sütési idő

A csiperkék gyorsan készülnek el, az apróbbak, a jól felaprítottak már 5 perc alatt. A barna csiperkék elkészítési ideje valamivel hosszabb. Hosszabb elkészítési idő szükségtelen, de lényegében ártalmatlan. Az olaszok például sokkal hosszabb elkészítési időt javasolnak.

Várunk szombatonként Budapesten a Csörsz utcai Bio Piacon!

Látogass el webáruházunkba, válogass a szárított és őrölt gombák, valamint egyéb gyógygombás termékeink között! www.drganolife.hu


MEGNÉZEM

Kapcsolódó írások:

Szárított Barna Csiperkével bővült a Biogomba termékcsalád

9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUK

Az élet kalapos angyalai

Miért együnk gombát télen is?

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

A gombák segíthetnek az elhízás megelőzésében

Mitől más a barna csiperke?

Receptek, amik laskagombából is elkészíthetők:

https://www.gombavarazs.hu/blog/category/gombas-receptek/

Grillezett gomba

Mustáros gomba mártás

Tejszínes gombamártás

Gombás rizottó, póréhagymával és szárított barna csiperkével