Töltött Portobello, kölessel

2020. Május 22. 18:30

A héten hatalmas barna csiperke gombák teremtek a gombafarmon. Szinte szóltak hozzám:

Kérlek főz valami finomat!

Tudtad: A portobello gomba alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagy méretű változata. Nagyon nagyok, akár 13-15 cm átmérőjűek is lehetnek, bár sok áruházban kapható a kisebb, 7-8 cm átmérőjű változata, az úgynevezett bella, illetve a „porteenies”, ami még annál is kisebb. A portobello nevet 1980-ban kezdték használni egyfajta marketing fogásként hogy a nagy, szokatlan külsejű gombát népszerűsítsék.

Hozzávalók:

  • Portobello gomba

  • 1 bögre köles
  • 2,5 bögre víz
  • 2 ek növényi zsiradék
  • egy sárgarépa
  • marék zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 2 paradicsom, vagy egy kis üveg paradicsom konzerv
  • fetasajt, vagy mozzarella sajt

Elkészítése:

Először a köles köretet készítem el, ami a töltelék fő alapanyaga is lesz.

    1. A kölest a barna rizshez hasonlóan kb. 1 órára beáztatjuk. A főzés megkezdése előtt a vizet leöntjük róla, átmossuk. A megtisztított sárgarépát almareszelőn lereszeljük. A felszeletelt hagymán lepirítjuk, beleszórjuk a reszelt sárgarépát és a zöldborsót (fagyasztott is jó). A zöldségeket egy kicsit megpároljuk, majd hozzá adjuk a kölest és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
    2. Amikor felforr, fedő alatt, alacsony fokozaton fél óráig főzzük, hogy a köles bedagadjon, majd félrehúzzuk, és lefedve pihentetjük. Fűszerezhető még bazsalikommal.

A gomba fejeket megtisztítom, folyóvízben megmosom. Eltávolítom a tönkjét. Ha a tönköt nem akarom eldobni, akkor apróra szeletelve a köleshez is hozzá rakhatom a sárgarépával és a borsóval együtt.

Töltelék: Az elkészített köles köretből kiveszek egy tálba gombafejenként egy púpos evőkanálnyi. A paradicsomot meghámozom és felkockázom (én most gombás kis üvegben télire elrakott paradicsomot használtam).

Egy kevés fetasajtot, vagy  mozzarella sajtot szintén felkockázok és a paradicsommal együtt a köles körethez keverem.

A töltelékkel megtöltöm a gomba fejeket. Egy tűzálló edénybe teszem. Én jénai tálba tettem, amit vékonyan kikentem egy kis zsiradékkal. A megtöltött gombafejeket meglocsoltam olívaolajjal. A sütési idő kb. 20 perc. A köles a sütéstől egy kicsit megszáradt, ezért a jénai alján lévő értékes lével meglocsoltam.

Jó étvágyat!

Biogombáinkkal minden héten ott vagyunk Budapesten a Csörsz utcai biopiacon, MOM Művelődési Ház udvarán.

Feldolgozott gyógygombás termékeinket itt találod:

www.biogombabolt.hu