- Portobello gomba
- 1 bögre köles
- 2,5 bögre víz
- só
- 2 ek növényi zsiradék
- egy sárgarépa
- marék zöldborsó
- 1 fej hagyma
- 2 paradicsom, vagy egy kis üveg paradicsom konzerv
- fetasajt, vagy mozzarella sajt
Elkészítése:
Először a köles köretet készítem el, ami a töltelék fő alapanyaga is lesz.
- A kölest a barna rizshez hasonlóan kb. 1 órára beáztatjuk. A főzés megkezdése előtt a vizet leöntjük róla, átmossuk. A megtisztított sárgarépát almareszelőn lereszeljük. A felszeletelt hagymán lepirítjuk, beleszórjuk a reszelt sárgarépát és a zöldborsót (fagyasztott is jó). A zöldségeket egy kicsit megpároljuk, majd hozzá adjuk a kölest és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
- Amikor felforr, fedő alatt, alacsony fokozaton fél óráig főzzük, hogy a köles bedagadjon, majd félrehúzzuk, és lefedve pihentetjük. Fűszerezhető még bazsalikommal.
A gomba fejeket megtisztítom, folyóvízben megmosom. Eltávolítom a tönkjét. Ha a tönköt nem akarom eldobni, akkor apróra szeletelve a köleshez is hozzá rakhatom a sárgarépával és a borsóval együtt.
Töltelék: Az elkészített köles köretből kiveszek egy tálba gombafejenként egy púpos evőkanálnyi. A paradicsomot meghámozom és felkockázom (én most gombás kis üvegben télire elrakott paradicsomot használtam).
Egy kevés fetasajtot, vagy mozzarella sajtot szintén felkockázok és a paradicsommal együtt a köles körethez keverem.
A töltelékkel megtöltöm a gomba fejeket. Egy tűzálló edénybe teszem. Én jénai tálba tettem, amit vékonyan kikentem egy kis zsiradékkal. A megtöltött gombafejeket meglocsoltam olívaolajjal. A sütési idő kb. 20 perc. A köles a sütéstől egy kicsit megszáradt, ezért a jénai alján lévő értékes lével meglocsoltam.
Jó étvágyat!
Biogombáinkkal minden héten ott vagyunk Budapesten a Csörsz utcai biopiacon, MOM Művelődési Ház udvarán.
Feldolgozott gyógygombás termékeinket itt találod: