Vajon párolt gyapjas tintagomba, gyors és finom

2020. Június 19. 19:14

Jó íze, kedvező élettani hatása miatt az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek csak ajánlani tudják ezt a gombát.

A gyapjas tintagomba igen változatosan elkészíthető, előszeretettel készítenek belőle töltött vagy rántott gombát, de egyszerű gombapörköltnek is kiváló.

Elkészítés előtt a gombákat alaposan vizsgáljuk át, és amelyik elfolyósodásnak indult, azt dobjuk ki, mert gyomorrontást okozhat.

A tintagombák hátránya, hogy igen hamar elfolyósodnak, ezért a tárolásra nagyon ügyelnünk kell. Maximum két napig tárolhatók. Ennél tovább blansírozva (pár másodpercre forró vízbe mártva) és utána lefagyasztva vagy szárítva tárolhatjuk.

Gyors és egyszerű recept:

Hozzávalók:

  • gyapjas tintagomba
  • vaj
  • fokhagyma
  • rozmaring
  • petrezselyem zöld

A gombákat folyóvízben megmossuk (gyorsan, nem áztatjuk, hogy ne szívják meg magukat vízzel). Én kisebb tömör gombafejeket választottam, amiket félbe, vagy négybe vágtam. A nagyobb gombákat lehet karikára szeletelni.

Egy serpenyőben vajat olvasztottunk, beledobtam a felaprított fokhagymát és a rozmaring ágat, majd beleöntöttem a felszeletelt gyapja tintagombát.

Kezdetben óvatosan megkavarom, majd ha levet eresztett egy kicsit lefedem. Pár perc után sózom, borsozom, a levét attól függően mivel tálalom elfőzöm, vagy egy kicsit szaftosra hagyom. Meghintem apróra vágott petrezselyem zölddel, megkeverem és leveszem a tűzről.

Én vajon párolt spárgával és sárgarépával tettem még ízletesebbé.

Köretnek puliszkát készítettem. A puliszkát Erdélyi barátunknál kedveltem meg, de egy kicsit másképp készítem. Kinézek egy kis fazekat, négy főre kb. 1 literes fazekat. A vizet felforralom, kevés sót teszek bele, majd a forrásba lévő vízbe elkezdem önteni a kukorica darát. Kézi habverővel keverve, addig öntöm lassan a vízbe a darát, míg sűrű nem lesz. Nem kell túl keményre (tejbegríz állagúra), mert még egy kicsit dagad, meg ahogy kihűl még összeáll keményedik. Most jön a csavar. Egy serpenyőben az új hagyma zöldjét egy kicsit vajon megdinszteltem, majd hozzákevertem a puliszkához. A puliszkát tálaláshoz, egy lapos jénai edénybe öntöttem, a tetejét elsimítottam, ha egy kicsit állni hagyjuk, mint a torta szeletelhető. Ha túl hígra sikerült, akkor kanállal adagoljuk.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó írások:

Biogomba kisokos: terítéken a Gyapjas tintagomba

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) a fülöpjakabi biogomba farmon

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?