A kávéban lévő csersavak savtúltengést okozhatnak, továbbá a vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak. Az éhgyomorra fogyasztott kávé növeli a gyomorfekély kockázatát. A reggelt kezd inkább egy nagy pohár vízzel. :-)
Saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy az esti órákban elfogyasztott koffein mennyiség erősen befolyásolja az alvásunkat, ebben az esetben a nem alvásunkat.
Egy amerikai tanulmány szerint a reggeli első csésze kávénkat érdemes a szervezet kortizol szintjéhez igazítani.
A kortizolnak számos létfontosságú feladata van, pl.: gyors energialöketet ad, szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat, szabályozza az inzulint és a glükózt, gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza az anyagcserét, növeli a fájdalomküszöböt, javítja a memóriafunkciókat, stb.) A kortizol csúcs reggel 8-9 óra, déli 12-13 óra, és délután 17:30-18:30 között következik be. Sokan ilyenkor fogyasztják el (helytelenül) az első kávéjukat, amikor a szervezet magától, természetes módon is felélénkül.
Tehát a kávészüneteket 9:30-11:30, és 13:30-17:00 óra közé időzítsük, így kihasználhatjuk a kortizol szint mélypontjait, és élénkíthetjük szervezetünket.
Tudtad, hogy stressz esetén a kávé inkább megnyugtat?!
Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?
Mit keres a Ganoderma gomba a kávéban?
5 szempont, hogy milyen kávét válassz!