Dr. Csomai Zita: Miben tudnak segíteni a gyógygombák autizmusban?

2020. Augusztus 19. 18:23

Hogyan alkalmazzuk őket?

 

Az utóbbi időben igencsak az érdeklődés középpontjába kerültek a gyógygombák. Természetesen nem állítjuk, hogy a gyógygombák önmagában meggyógyítják az autizmust, de azt igen, hogy rengeteg tünet csökkentésében, az emésztés javításában, az idegrendszer fejlődésében óriási segítség. A jól összeállított diéta, mozgásfejlesztés mellett a gyógygombák is rengeteget tesznek az idegrendszeri fejlődésért.

A ganoderma lucidum vagy kínai pecsétviasz gomba, az immunrendszer adaptogénje, azt jelenti, hogy akár alulműködik, akár túlműködik az immunrendszer képes harmonizálni a működését. Rengeteg jófajta béta-glükánt tartalmaz, ami a bélrendszer helyreállításában nagyon fontos, prebiotikus, viszont a béta-glükán csak úgy jön ki a ganodermából, ha megfőzzük, azaz 10 percig, lobogó vízben főzzük. A másik igazolt hatása, hogy csökkenti a hisztamin felszabadulását a masztocitákból, tehát allergiás, vagy hisztamin intoleranciás állapotokban csillapító hatású.

A ganoderma, minden szennyezőanyagot összegyűjt, ami körülötte van, így a szervezetünkben lévő méreganyagokat, felszabadított nehézfémeket is. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy bio gombát alkalmazzunk, mert ha nem bio termesztésű, akkor a környezeti szennyező anyagokat visszük be a jótékony anyagok helyett. A nehézfém kivezetés egyik támogató szere a ganoderma, önmagában nem alkalmas a nehézfém kivezetésre, de a protokoll részeként csodás.

A ganoderma in vitro vírusgátló, bizonyítottan gátolja a legtöbb vírus szaporodását, közötte az Epstein Barr vírust is, ami kapcsolatba hozható az autizmussal.

A süngomba a bél és az agy segítője, a ganodermával kombinálva fantasztikus tapasztalataink vannak. A süngomba az idegrendszeri sejtek megújító faktor (Nerve growth factor) szintjét növeli, képes javítani az idegrendszeri funkciókon. A süngomba másik hatása, hogy csökkenti a bél gyulladásokat, segíti az emésztést, jó hatással van a refluxra. Így mondhatjuk, hogy a süngomba a microbiom- bél- agy tengely helyreállításában segít. Már egész rövid idő után érezhető a széklet formáltsága, a jobb emésztés.

A legjobb eredmény elérése érdekében negyed mokkáskanálnyi gomba őrleményt főzzünk 10 percig annyi vízben, amennyit a gyermek megiszik egy nap (ha a teát nem tudjuk vele megitatni, akkor ételbe is belefőzhető, de fontos, hogy minden nap kapja) Más gyógynövénnyel, gyümölcsteával is keverhető.

A gombák ebben az adagolásban nem szoktak mellékhatást okozni, de érzékeny gyermeknél kezdjük még kisebb adaggal, ha hasmenés jelentkezik, akkor kicsit még kell csökkenteni az adagon.

Gombára allergiás gyermek / felnőtt nem alkalmazhatja!

3 év alatt szűrjük le a főzetet, felette megihatja a sűrűbb részt is, ez tele van jótékony rostokkal.

A ganoderma thrombocyta aggregáció gátló, azaz megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, így ha bármikor, bármilyen okból műtét szükséges, akkor a műtét előtt 3-5 nappal abba kell hagyni a fogyasztását az esetleges vérzések miatt.

Még egy ráadás: a shiitakee gomba, a japánok szerint a hosszú élet elixírje, klinikai kutatásokkal igazoltan csökkenti a fogszuvasodást, a fogakon a plakk képződést és a fogágybetegségeket. Öblögetni kell a főzetével, talán ez sem egy utolsó szempont. A shiitakee is remek immunerősítő, általános roboráló gomba.

Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász, életmód- tanácsadó és terapeuta

 

Tudj meg többet te is a gyógygombákról:

Videók:    ITT

Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár


Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu

Dr Csomai Zita rendszeresen tart képzéseket a gyógygombákról, alkalmazási területeikről, a legújabb szakmai publikációkról.

2020. szeptember 11. Gyógygombák alkalmazása az egészségünk megőrzésében Online

Képzések a gyógygombákról természetgyógyászoknak, online (videó felvétel):  ITT

Teljes tanfolyam (5 előadás + gyakorlatok + oklevél)

  1. Dr. Csomai Zita: Hogyan gyógyuljunk gyógygombákkal?
  2. Prof. Dr. Dinya Zoltán: Átfogó előadás a táplálkozásról és a gyógygombákról
  3. Dr. Dóda Ildikó: Mire figyeljünk gyógyszer szedés esetén
  4. Gyöngyösi Sándor: Amit a biogombákról tudni kell
  5. Dr. Csomai Zita: Kérdések és válaszok a gyógygombákról