Az immunrendszer támogatása gombákkal, gyógygombákkal (Dr. Csomai Zita)

2020. Szeptember 11. 18:08

A mai világban sajnos nagyon kevés szó esik az immunrendszer támogatásáról, pedig a különböző kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezésben ez kellene, hogy a legfontosabb legyen. Egyre több ember küzd daganatos betegséggel, ahol a gyógyulást az immunrendszer állapota szintén nagyban befolyásolja.

1.ábra: Az immunrendszer sejtjei

Az allergiás és autoimmun betegek száma is óriásit ugrott az utóbbi években, évtizedekben, azonban ezekben az állapotokban az immunrendszer túl aktív, túl reagál. Emiatt sokszor halljuk azt, hogy allergiás vagy autoimmun beteg nem kaphat immunerősítőt, mert még jobban lángba lobbantja az egyébként is túlműködő immunrendszert.

De vajon létezik-e olyan szer, ami egyszerre képes támogatni a gyengén működő immunrendszert és csillapítani a túl aktívat?

Jelen tudásunk szerint, különböző kutatásokkal igazolva, a gombák képesek erre. Ezért is mondjuk róluk, hogy immunmoduláns hatással rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok nem kizárólag a gyógygombákra,

hanem az étkezési gombákra is igazak, így nagyon jó lenne, ha minél több gombát iktatnánk be az étrendünkbe.

Dr. Fuhrman a Szuperimmunitás című könyvében a gombákról szóló fejezet „Az életmentő gombák” címet kapta, nem véletlenül. A gombák a többi élelmiszerrel ellentétben rengeteg olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amiket más élelmiszerekben nem vagy nagyon kis mennyiségben találunk meg. Dr. Furhman szerint, ha a zöld növények a szuperimmunitás királya, a gombák a királynője.

Így a legszerencsésebb, ha zöld növényeket és gombákat is rendszeresen fogyasztunk!

A gombák képesek aktiválni az immunrendszer sejteit, a lymphocyták, a macrocyták, az NK sejtek (természetes ölő sejtek), ezáltal a citokinek termelése fokozódik. Egyes gombák képesek növelni a CD4+ T sejtek differenciálódását TH1 és TH2 sejtekké. Az egyszerű gombafélékben található vegyületek fokozzák a természetes ölő T-sejtek (NK-T) számát és aktivitását. Ezek a sejtek elengedhetetlenek a daganatokkal szembeni harcban, rákos megbetegedések esetén a természetes ölősejtek száma és aktivitása lecsökken.

A gyógygombák királynője, a ganoderma lucidum,

vagy kínai pecsétviasz gomba a legkiemelkedőbb az immunrendszer támogató hatás tekintetében. Számtalan jótékony hatóanyagot, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. A legfontosabb hatóanyag a béta glükán, ami egy poliszacharid. Remek immunrendszer erősítő, a bélflóra baktériumai számára a legjobb probiotikum. Támogatja az immunrendszer minden funkcióját, a természetes ölősejteket is, emellett segítik a máj méregtelenítő munkáját és a máj regenerálódását. A ganodermában lévő zsírsavak gátolják a hisztamin felszabadulását a mastocytákból, így képes csillapítani az allergiás folyamatokat, reakciókat.

A shiitake gombát

 

szerencsére egyre többen ismerik és fogyasztják, remek immunerősítő hatását laborvizsgálatokkal is igazolták. Javítja az immunrendszer működését, emeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását. Már 4 hét után kimutatható javulás a T-lymphocyták és a természetes ölő sejtek aktivitásában. Rendszeres fogyasztásával javul a sejtes immunitás, a sejtek aktivitása és az IgA aktivitás.

A TH1-mediált krónikus autoimmun és TH2-mediált allergiás reakciókban a gombák immunszuppresszív hatással bírnak. Ez azt jelenti, hogy a túl aktív, túlreagáló immunrendszert csillapítják a gombák hatóanyagai. Ez a hatás nem egyedi, hanem az összes, étkezési gombára is igaz.

Így tehát a gombák nem csupán immunerősítő, de immunmoduláns hatással bírnak, és biztonságosan alkalmazhatjuk őket immunerősítésre, vírusos megbetegedések vagy rák esetén, de autoimmun vagy allergiaellenes terápiákban is nagyon jótékonyak.

Dr. Csomai Zita

Tudj meg többet te is a gyógygombákról:

Videók:    ITT

Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár


  Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu

Dr Csomai Zita rendszeresen tart képzéseket a gyógygombákról, alkalmazási területeikről, a legújabb szakmai publikációkról.

2020. október 22. Gyógygombák alkalmazása az egészségünk megőrzésében Online

Képzések a gyógygombákról természetgyógyászoknak, online (videó felvétel):  ITT

Teljes tanfolyam (5 előadás + gyakorlatok + oklevél)

  1. Dr. Csomai Zita: Hogyan gyógyuljunk gyógygombákkal?
  2. Prof. Dr. Dinya Zoltán: Átfogó előadás a táplálkozásról és a gyógygombákról
  3. Dr. Dóda Ildikó: Mire figyeljünk gyógyszer szedés esetén
  4. Gyöngyösi Sándor: Amit a biogombákról tudni kell
  5. Dr. Csomai Zita: Kérdések és válaszok a gyógygombákról