Gyógygombák az emésztőrendszer támogatására

2020. Október 16. 17:17

Paracelsus, a híres középkori orvos mondása „A halál a belekben lakozik”. A még ismertebb ókori orvos, Hippokratész szerint „Minden betegség a bélből ered”.

A modernkori táplálkozás, amit a szakértők már nem is neveznének táplálkozásnak, a rengeteg gyors kaja, a túlzott tartósítószer, ízfokozó és mesterséges adalék bevitele és az antibiotikumok túlzott használata kisgyermekkortól kezdve mind a bélrendszerünk egészsége ellen dolgozik.

 

Fekély és reflux ellenes hatás

Számtalan ember életét keseríti meg a gyomorégés, a fekély és a reflux. Klinikai kutatásokban a süngomba vizes oldata (azaz a belőle főzött tea) csökkentette a gyomorban és a nyelőcsőben a felmaródott területet, a fekélyek mérete is csökkent. A süngomba csökkenti a fekély kialakulását, védő hatású a kémiai anyagok és az alkohol okozta károsítással szemben. A süngomba fokozza a gyomorban a védő nyák termelődését. A belső antioxidánsok, a superoxid-dizmutáz és a kataláz termelését is fokozza a süngomba főzete, ezek növelik a gyomor nyálkahártya védő hatását. Fekélyellenes hatása bizonyított a süngombán kívül a shiitake gombának és a ganodermának is.

Reflux esetén a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom nem zár rendesen, a savas gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe és felmaródást, égő érzést okoz, pici babáktól az idős korosztályig minden életkorban előfordul. Az ismert terápiák közül kiemelkedő hatású a süngomba, teája hihetetlen gyorsan csillapítja a reflux okozta égő fájdalmat, és erősíti a záróizmot.

 

Bélflóra helyreállítása, jótékony prebitotikumok

Az emésztőrendszerünk helyreállításában nagyon sokat tudnak segíteni nekünk a gombák és a gyógygombák. A gombák nagy mennyiségű béta-glükánt tartalmaznak, ami az immunerősítő hatásáról ismert. Kevésbé ismert azonban, hogy nagyon jó prebiotikum a bélrendszer jótékony baktériumai számára. A bélflóra helyreállítása elengedhetetlen az egészségünk számára, ehhez nem elegendő a probiotikumokat pótolgatni, hanem jó minőségű és mennyiségű prebiotikummal a baktériumok tápanyagait kell biztosítani. A béta-glükánban különösen gazdag a Ganoderma lucidum, vagy kínai pecsétviaszgomba, azonban ahhoz, hogy hozzájussunk ehhez a csodálatos anyaghoz, a ganoderma gomba őrleményét meg kell főzni 10 percig lobogó vízben.

 

Gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, anti-hisztamin hatás

Nagyon sok ember küzd étel allergiákkal és intoleranciákkal, hisztamin intoleranciával, ezek kezelésében a diéta elengedhetetlen, de mellette a ganoderma bizonyítottan csökkenti a mastocytákból a hisztamin felszabadulást, így csillapítja az allergiás reakciókat.

Mindemellett a ganoderma triterpén, terpén és szteroid típusú hatóanyagai bizonyítottan gyulladáscsökkentők. A bélrendszeri gyulladás az oka sokszor a felszívódási zavaroknak, az ásványi anyaghiánynak, a vashiánynak, és a gyulladás tartós fennállása esetén „leaky gut” azaz szivárgó bél szindróma alakul ki. Ezeket a kellemetlen tüneteket is képesek csillapítani a fenti hatóanyagok.

 

Vastagbélrák megelőzése és kiegészítő kezelése

A vastagbélrák az emésztőrendszer legrettegettebb betegsége, a legtöbben mégsem nagyon tesznek ellene. A vastagbélrák száma évről évre emelkedik és sajnos egyre fiatalabb korban fordul elő. A gombák rákellenes hatása számtalan kutatásban igazolódott, a legerősebb daganatgátló a ganoderma, a shiitake és a bélrendszeri daganatok esetén a süngomba is. A rákellenes hatásért részben a fent már említett béta-glükán, a poliszacharidok, a terpén, triterpén hatóanyagok felelősek. Ezek a hatóanyagok csökkentik a daganat méretét, a terjedését, és az áttét képződést, támogatják a daganatos sejtekben az apoptózist, a programozott sejthalált.

 

Az elmebaj kiindulási pontját általában a gyomor és a belek környékén kell keresni

Philippe Pinel, francia pszichiáter a korát jócskán megelőzve már a XVIII. században hangoztatta a bél és agy közötti szoros kapcsolatot. Ma már mindenki számára ismert a mikrobiom bél- agy tengely, a bélflóra összetételének hatása az idegrendszeri funkciókra, a szivárgó bél kapcsolata a vér-agy gát rendellenességeivel. Így minden, ami segíti a bél egészségét, támogatja a bélflórát, jótékonyan fog hatni az idegrendszeri funkciókra is. A legkiemelkedőbb ezek közül a süngomba, amiről azt is tartják, hogy aki rendszeresen fogyasztja, annak acélidegzete lesz. Ez a hatás valószínűleg kapcsolatban áll a gyomor- bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásával.

 

A gombákat akár az étkezésünkbe illesztjük be, akár gyógygombákat fogyasztunk főzet formájában, mindenképp támogatják az emésztőrendszerünk egészségét. Klinikai kutatásokkal igazolták, hogy még egészen nagy dózisban is biztonságosak, mellékhatástól mentesek.

 

Dr. Csomai Zita

orvos-természetgyógyász

Tudj meg többet te is a gyógygombákról:

Videók:    ITT

Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár

Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu

Dr Csomai Zita rendszeresen tart képzéseket a gyógygombákról, alkalmazási területeikről, a legújabb szakmai publikációkról.

Képzések a gyógygombákról természetgyógyászoknak, online (videó felvétel):  ITT

Teljes tanfolyam (5 előadás + gyakorlatok + oklevél)

  1. Dr. Csomai Zita: Hogyan gyógyuljunk gyógygombákkal?
  2. Prof. Dr. Dinya Zoltán: Átfogó előadás a táplálkozásról és a gyógygombákról
  3. Dr. Dóda Ildikó: Mire figyeljünk gyógyszer szedés esetén
  4. Gyöngyösi Sándor: Amit a biogombákról tudni kell
  5. Dr. Csomai Zita: Kérdések és válaszok a gyógygombákról