Kurkuma szent fűszer

2021. Május 11. 15:03


MI AZ A KURKUMA?




Kurkuma, a sárga gyömbér


 

Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerikIndiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint alább látható nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

AZ EGYIK LEGJOBB ANTIOXIDÁNS

 
1 teáskanálnyi kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint.

A magazin egyik szakértője, Maribeth Evezich dietetikus szerint azt is bizonyították, hogy ez a fűszer nemcsak a gyulladáscsökkentésben jeleskedik, hanem erős antioxidánsként és immunerősítőként is megállja a helyét. Nem elhanyagolhatóak továbbá az antibakteriális és a vírusölő tulajdonságai sem! Evezich ezért azt javasolja: érdemes akár kúraszerűen elfogyasztani napi 1 teáskanál kurkumát, mert a fűszer jótékony hatást gyakorolhat a szervezetre.

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla. Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre. Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban. Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.

 

Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát. Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.


 

 Életerő tea, gyógygombákkal és kurkumával


HOGY TEGYE ÉTKEZÉSE RÉSZÉVÉ?

Nem szeretne minden nap 1 teáskanál port bevenni? Akkor a legjobb, ha kreatívan beépítí az ételekbe: pirítás, grillezés, sütés vagy párolás előtt szórja meg vele a zöldségeket, a karfiol például Evezich szerint isteni vele. De teheti levesbe vagy a rizs, a krumpli, a tészta főzővizébe is. Kurkumaport adhat turmixokhoz és a frissen préselt gyümölcslevekhez is. A reggeli részeként ízesítheti vele a tojásrántottát vagy a pirított tofut.


MIRE HASZNÁLJUK?


A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.

Az élelmiszeripar jótékony hatásait is kihasználva színezésére használja a kurkumát, például: joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek, csokis termékek. Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.



 

perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”. Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül, sfouf a neve.


 

Forrás:

https://www.mindmegette.hu/kurkuma-a-szent-fuszer-46852/
https://www.mindmegette.hu/kurkuma-fuszer-tippek-felhasznalas-59995/
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555303321223035
https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2011/11000/Curcuma_as_a_functional_food_in_the_control_of.12.aspx