Ganoderma lucidum (Reishi gomba, pecsétviaszgomba) a daganatos betegségek kezelésében.

2015-08-27 19:46


Szerzői információ

  • 1Menzies kutató intézet (Institute for Medical Research), Tazmániai Egyetem, Tazmánia, Hobart, Liverpool Street 17, Ausztrália, 7000.

HÁTTÉR:

A pecsétviaszgomba egy természetes gyógyszer, mely az immunrendszert támogató hatása miatt  az ázsiai orvosok és természetgyógyászok által széles körben használt és javasolt gyógyszer. Laboratóriumi vizsgálatok és számos preklinikai (nem emberen végzett) vizsgálat szerint a pecsétviaszgomba ígéretes rákellenes és immunmoduláns tulajdonsággal rendelkezik. A daganatos betegek között folyamatosan nő a pecsétviaszgomba, mint alternatív gyógymód népszerűsége. Azonban a pecsétviaszgomba tényleges előnyeiről a rákgyógyításban nem lettek lefolytatva rendszeres vizsgálatok.

CÉLKITŰZÉSEK:

A pecsétviaszgomba klinikai hatásainak értékelése a hosszú távú túlélés, tumorra adott válasz, az befogadó immunrendszer funkciója és a daganatos betegek életminősége szempontjából.

KERESÉSI MÓDSZER:

Kiterjedt adatbázisokat tekintettünk át (2011. október), beleértve a Cochrane kontrollált vizsgálatok központi nyilvántartását (Cochrane Central Register of Controlled Trials/CENTRAL), MEDLINE, EMBASE, NIH, AMED, CBM, CNKI, CMCC és VIP Információ/Kínai tudományos folyóiratok adatbázisát, ahol randomizált, kontrollált vizsgálatokra kerestünk rá (RCT-k). Ezen kívül más stratégiákat is használtunk úgy, mint letöltött cikkek hivatkozásait szkenneltük be, valamint a Gyógyító Gombák Nemzetközi Folyóiratát is átlapoztuk, s a G. lucidum gyártóival, valamint gyógynövény szakértőkkel is felvettük a kapcsolatot. Ehhez a frissítéshez a kereséseket 2016. februárjában aktualizáltuk.

KIVÁLASZTÁSI FELTÉTELEK:

Ahhoz, hogy ebbe a tanulmányba bekerüljenek, a vizsgálatoknak randomizált, kontrollált vizsgálatoknak kellett lenniük összevetve a pecsétviaszgomba gyógyszerek hatásosságát aktív vagy placebo kontrollokkal a daganatos betegeknél, akik patológus által lettek diagnosztizálva. Bármilyen típusú és stádiumú daganatos betegség bekerülhetett az áttekintésbe. A vizsgálatok nem lettek nyelv alapján korlátozva.

ADATGYŰJTÉS ÉS ELEMZÉS:

Öt randomizált, kontrollált vizsgálat felelt meg a felvételi kritériumoknak és került bele ebbe a tanulmányba. Az egyes vizsgálatok módszertani minőségét két független felülvizsgálati szerző értékelte. A közös elsődleges eredmények a tumor válaszok alapján, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételei szerint kerültek értékelésre, az immunrendszer működési paraméterek, úgy, mint a természetes ölősejtek (NK) aktivitása és a T-limfocita receptor részei, valamint az életminőség a Karnofsky skála szerinti besorolás alapján lettek mérve. Egyik vizsgálat sem jegyzett fel hosszú távú túlélési arányt. Kapcsolódó mellékhatások csak egy vizsgálatban lettek feljegyezve. Az előzetes vizsgálatokból rendelkezésre álló adatok egyesítéséhez meta-analízis lett elvégezve.  Az eredmények relatív kockázatok (RR) alkalmazásával, standard normális eloszlások (SMD) dichotóm illetőleg folyamatos adatai alapján lettek mérve, 95%-os megbízhatósági intervallummal (CI).

FŐBB EREDMÉNYEK:

Az előzetes tanulmányok módszertani minősége általánosságban nem volt kielégítő és az eredmények számos szempontból nem megfelelően kerültek rögzítésre. Az előzetes vizsgálatokból kiegészítő információk nem álltak rendelkezésre. A meta-analízis eredmények azt mutatták, hogy azok a betegek, akik pecsétviaszgombát kaptak a kemoterápia/sugárkezelés mellett nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan, a kizárólag kemoterapiában/sugárkezelésben részesülőkhöz képest (RR 1,50; 95% CI 0,90 to 2,51, P = 0,02). A pecsétviaszgombás kezelés önmagában nem mutatott ugyanolyan regressziós arányt, mint ami a kombinált terápiában volt megfigyelhető. A befogadó immunrendszer működési indikátor eredményei azt feltételezik, hogy a pecsétviaszgomba egyidejűleg rendre növeli a CD3, CD4 és CD8 értéket 3,91%-kal ((95% CI 1,92%-ről 5,90%-re, P < 0,01), 3,05%-kal (95% CI 1,00%-ről 5.11%-re, P < 0,01) és 2,02%-kal (95% CI 0,21%-ről 3,84%-re, P=0,03). Emellett a leukocita, NK sejt aktivitás és CD4/CD8 arány marginálisan emelkedett. Négy tanulmány azt mutatta, hogy a pecsétviaszgomba csoportban résztvevő betegek életminősége viszonylag javult a kontrolláltakhoz képest. Egy tanulmány rögzített minimális mellékhatásokat, beleértve az álmatlanságot és a hányingert. Semmilyen jelentős hematológiai illetve hepatológiai toxicitás nem lett jelentve.

A SZERZŐ KÖVETKEZTETÉSE:

A vizsgálatunk nem talált elegendő bizonyítékot a pecsétviaszgomba első vonalbeli kezelésként való igazolására a daganatos betegeknél. Továbbra sem bizonyos, vajon a pecsétviaszgomba segíti-e a daganatos betegek hosszú távú túlélését, azonban a pecsétviaszgombát lehet szedni a hagyományos kezelések alternatív kiegészítőjeként figyelembe véve azt, hogy lehetségesen fokozza a tumor választ és a befogadó immunitást is stimulálja.  A pecsétviaszgombát általánosságban a legtöbb résztvevő jól tolerálta csak szórványosan fordult elő olyan beteg, akinél elhanyagolható mellékhatások léptek el. A tanulmányok között nem volt megfigyelhető jelentős toxicitás. Habár volt néhány jelentés, mely a pecsétviaszgomba káros hatásáról számolt be, a kivonatának használata logikus lépés lehet különösen, ha figyelembe vesszük a költséghatékonyságát és beteg kívánságát. A jövőbeni tanulmányoknak a módszertani minőség javítására és további klinikai kutatásokra kell majd helyezniük a hangsúlyt a pecsétviaszgomba hosszú távú túlélésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A vizsgálat frissítésére kétévente kerül majd sor.

 

Frissítés:

PMID:27045603[PubMed - folyamatban]

2015-08-27 19:46