Apró szeletekre vágva és megsütve kiváló szószokat készíthetünk belőle. Tökéletes párosítás lehet különböző húsokkal tálalva, mint például halakkal és csirkével.
Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a Agaricus bisporus var. avellanus a barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok.
Jó néhány tulajdonságában különbözik a barna csiperke a fehértől:
E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.
Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.
Kapcsolódó írások:
Termék értékelés és véleményezés