Tejszínes gombamártás

2019. Június 7. 16:12

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba (én összeszedtem amit találtam a gazdaságban :-) )
  • 5-6 dkg vaj

  • 1 dl tejszín

  • fokhagyma

  • fehér bors

 

Elkészítés:

A gombákat megtisztítjuk. Nem mossuk, nem pucoljuk, ecsettel, törlő papírral eltávolítjuk a szennyeződést. Durvára vágjuk, és 4 dkg vajon megpároljuk.  A fokhagymát lereszelve félkész állapotban a gombára szórjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A gombás ételhez nem szükséges alaplé. A párolás elején egy kicsit kavargatni kell az ételt, de a hő hatására elegendő levet enged a legtöbb gomba. Én lisztet, fehér mártást sem használok hagy legyen minél könnyebb az étel. A tejszínt helyettesíthetjük zab, vagy rizstejszínnel is.

Rövid ideig főzzük, míg kicsit sűrűsödni kezd. Kb. fél óra főzés után ráöntjük a tejszínt. A tejszínnel forrásig melegítjük. Ízlés szerint megszórhatjuk petrezselyem, vagy zeller zölddel.

Tálalhatjuk:

Puliszkával

Makaróni tésztával, vagy penne tésztával is finom, meghintve egy kis reszelt sajttal.

Kipróbáltuk süllőhöz is. Isteni finom. Előre befűszerezett süllő szeleteket a sütőben megsütjük, majd ráöntjük a tejszínes gombamártás amellyel már csak összemelegítjük, egy kicsit megpirítjuk.

 

Tudtad:

A gombafogyasztás segíti a D-vitamin-szint növelését!

Az éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál. A NAK szerint ez elősegítené a lakosság D-vitamin-szintjének javítását is.

A D-vitamin pótlásának fontosságát jelezte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének képviselője az M1 aktuális csatorna május 3-i reggeli műsorában, kiemelve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitelének fontosságával – felhívja a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin-források közül a gomba az egyik legkiválóbb, fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje.

A műsorban elhangzott: ez a vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukorháztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga. Mint az egyesület elnöke közölte, riasztóak a magyarországi statisztikák, a lakosság körében alacsony D-vitamin-szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje.

Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy jelentős tartalékok vannak még a hazai fogyasztás növekedésében, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós támogatású – promóciós programmal is támogat.

A fogyasztás nem múlhat a termelésen, ugyanis a hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.

(nak.hu, )