Fokhagymás, sajtos gomba szeletek

2019. Október 30. 18:07

 

Hozzávalók: bármilyen friss gomba, olíva olaj, só, bors, fokhagyma, sajt

Laposabb gombafejeket, vagy nagyobb szeletelhető gombát válasszunk. Pl.: Shiitake gomba, laskagomba, süngomba

 

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy olyan gombát válasszunk, amely tapintásra kemény, nem foltos, a felülete nem nyálkás. Otthon legjobb papírzacskóba téve a hűtőben tárolnunk, ahol így legfeljebb egy hétig elállnak.

Elkészítése:

Konyhai felhasználás előtt tisztítsuk meg: az esetleges szennyeződéseket, földet ecsettel, nedves papírtörlővel töröljük le. A biogombát nem kell mosni, ha mossuk csak rövid ideig folyó víz alá tartva öblítsük le. Fontos, hogy a gombákat ne áztassuk a vízben, mivel megszívják magukat.

A gombákat ecsettel bekenjük egy kis olíva olajjal, minden oldalát sózzuk, borsozzuk. Köretként bármilyen szeletelt zöldséget (cukkini, burgonya, batáta, sárgarépa, cékla ......) hasonló módon előkészítjük.

Az előkészített gomba szeleteket és zöldségeket zsírpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával.

Reszelt sajttal (ízlés szerint: pamezán, füstőlt ....) megszórjuk.

180 fokra felmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.

Tudta:

A shiitake és az immunrendszer: Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszacharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra, vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.

A shiitake és a koleszterin: A shiitakéban ugyancsak megtalálható eritademint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.

1 g szárított shiitake 10 g nyers gombával egyenlő. Szárított, őrölt formában könnyedén a mindennapok részévé teheti a gyógygombákat!

Forrás: Dale Pinnock, Gyógyító konyha, A szakácsdoktor receptjei

Többen kérdezték, hogy hol lehet friss shiitake gombához jutni. Budapesten minden szombaton ott vagyunk a Csörsz utcai Bio piacon, a MOM Művelődési Ház udvarában, 6-13 óráig. A korán kelőknek még biztos jut :-). Egyébként keressék bátran nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, vagy iktassák be étkezésükbe szárított formában! Jó étvágyat!

 

Gomba szárítmányok és őrleményekwww.drganolife.hu