Miért válaszd a gombát? Új évi gomba leves recepttel.

2020. December 28. 16:05

 

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én tele vagyok. Mindegy mit, csak húst ne. Vajon a gomba jó választás?

 

 

Tudtad, hogy a gomba

  1. Fogyasztása minimális kalória bevitellel jár.
  2. Fehérjéje tartalmazza a szervezetednek szükséges összes esszenciális aminosavat.
  3. Tápláló, de nem hizlal.

  1. Koleszterinmentes.
  2. Eltelít, használd ki és fogyj! Nem kell egyebet tennünk, mint a napi háromszori étkezés egyikébe gombás ételt beiktatni.
  3. Segíti a tápanyagfelszívódást. A D-vitamin viszonylag kevés zöldségben és növényi eredetű táplálékban található meg, de a gombafélék pont ebbe a szűk körbe tartoznak. Ráadásul a gombában található kalcium és foszfor a vitamin felszívódását is segíti.

A gombák felhasználása rendkívül sokrétű. A magyar hagyományban gyakran szerepel levesnek, pörköltnek elkészítve, vagy előételként töltött, illetve rántott formában. A gomba jól házasodik a legkülönfélébb fűszerekkel. Fűszerpaprikával, sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, de akár csípős-kókusztejes szószban is elkészíthető.

Salátába is tehetünk vékony gombaszeleteket, erre leginkább a csiperke alkalmas. Vannak bizonyos gombák, amelyek nyersen mérgezők, de a hőkezelés tökéletesen hatástalanítja mérgeiket. Ezért nyersen csak olyan gombát fogyasszunk, amiről biztosan tudjuk, hogy így is veszélytelen.

A gombák felhasználásának egyik legfinomabb területe a különböző húsokhoz készített töltelékek, fasírtok, illetve az illatosabb gombákból készült szószok. A legegyszerűbb ételt is nagyon feldobja egy erdei gombákból készült mártás. A gomba gyakran előfordul pizzák, és olasz tészták feltétjeként is. Gombakrémet hideg és meleg szendvicsekhez egyaránt készíthetünk.

Új év napján nálunk gyógyító étel a gomba leves!

Új évi gomba leves

Hozzávalók: barna csiperke, laskagomba, sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, só, bors, petrezselyem zöld, növényi tejszín, vagy tejföl

Ha van egy kis  húsleveslé maradvány az nagyon ízletessé teszi a levesünket.

Elkészítése:

Előbb a zöldségeket megtisztítom, felaprítom és felteszem főni. A vöröshagymát egészben teszem a levesbe az íze kedvéért.

A barna csiperkét folyóvízben mossuk, a laskagombáról elég az esetleges szennyeződéseket ecsettel eltávolítani. Tisztítás után felszeletelem a gomba fejeket ízlés szerint, majd a főzővízbe teszem.

Félfövés állapotában sózom, borsozom. Kb. félóra főzés után beleöntöm a tejszínt, vagy az előzőleg kikavart tejfölt. Forrásig továbbfőzöm. A végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Citromkarikákkal tálalom.

Jó étvágyat!

A krémleves szerelmeseinek ajánlom Kicsi Vú receptjét, az Immunerősítő krémlevest!

Még több recept itt!