9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUK

2020. Január 3. 16:54

A gomba fogyasztásától még mindig sokan idegenkednek. Vannak akik elméleteket gyártanak arról, hogy a gomba élősködő és ártalmas.

Pedig a gomba nagyon is egészséges. Érdemes lenne beépíteni többet az étrendünkbe!

Sokan csak pörköltnek, tojásos, rántott gombának készítik. Finom levesnek, sültek mellé, fasírt is készíthető belőle. Egyes gombafajtákat fogyaszthatjuk nyersen, salátaként is. A közismert csiperke gombát megtölthetjük húsos és zöldséges esetleg sajtos töltelékekkel is. Kiváló pástétom, szósz, grillezett étel alapanyag.

Aki még nem érzi magát meggyőzve, annak felsoroljuk, hogy mi mindenben segít nekünk a gomba!

1. Élvezet, hátrányok nélkül

Tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, rostot – viszont nem terhel minket kalóriákkal, koleszterinnel.

2. Dúskálnak a B vitaminokban

A B vitaminok nem csak az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, de energiával is feltöltenek minket. A B2 vitamin a hormonok előállításában játszik szerepet, a B3 vitamin az egészséges vörösvérsejtek képződéséhez szükséges, a B5 vitamin pedig az egészséges bőr, az emésztő- és idegrendszer nélkülözhetetlen eleme.

3. Gazdagok szelénben

A gomba az egyik fő forrása a szelénnek, ez az antioxidáns hatású elem megvédi a sejteket a károsodástól, segít az immunrendszer erősítésében is. Fontos szerepet játszik a férfiak termékenységében, véd a szívbetegségek, egyes ráktípusok és az idősödéssel járó egyéb betegségek ellen.

4. Növényi alapú D vitamin forrást jelentenek

A csiperke egyike a nem állati eredetű D vitamin forrásoknak, márpedig tudjuk, hogy nem csak az egészséges csontfejlődéshez van szükségünk a vitaminra, de a szervezetünk egészének is. A kutatók az utóbbi években hangsúlyozzák, hogy világszerte nagy gond a D vitamin-hiány.

5. Rostforrás

A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, így nagyszerű kiegészítést jelentenek étrendjében. A rost elengedhetetlen a bél egészségének fenntartásában, és csökkentheti a vastagbélrák és más betegségek kockázatát.

A rost tartalmú ételektől hosszabb ideig nyújtanak teltség érzetet, így a magas rosttartalmú gombák evése segíthet a fogyásban.

A gomba energia sűrű, vagyis kevesebb kalóriával rendelkezik ugyanannyi ételmennyiséghez, mint sok másnál, amit eszünk.

6. A gombák sokféle poliszacharidot tartalmaznak.

Potenciálisan legalább 50 vegyület a különféle gombafajtákban.

A különböző poliszacharidok különböző előnyökkel járnak, például a rák-, ​​elhízás-, cukorbetegség megelőzésének segítése.

7. Minden gomba nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt.

Ez az anyag hozzájárul az immunrendszer stimulálásához, és számos más egészségügyi előnyt is kínálhat. Ide tartozik az allergia, asztma, krónikus fáradtság szindróma és egyéb állapotok kezelése.

A shiitakea és a maitake gomba különösen gazdag béta-glükánban.

8. Öregedésgátló anyagokat tartalmaznak

Testünkben a szabad gyökök keletkezését számos olyan tényező okozza, mint az UV napfény és a gyulladás. Csakúgy, mint modern életünk olyan részei, mint a levegőszennyezés és a dohányzás.

A gomba antioxidánsnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek a szabad gyököket keresik és eltávolítják testükből. Ez csökkenti a testünkben az oxidatív stressz mennyiségét, valamint a sejtjeink és a DNS károsodását.

Jelentős koncentrációban tartalmaznak olyan fontos antioxidánsokat (pl. ergotioneint), amelyek a szakemberek szerint segítenek az öregedés elleni harcban. Nem véletlen, hogy a több gombát fogyasztó országokban (pl. Franciaország, Olaszország) az étrend is több ergotioneint tartalmaz, és kevesebb az előrehaladott kórral együtt járó betegség.

9. A gomba több száz felfedezetlen fitokémiai vegyületet tartalmaz*

Amelyek közül sok kíméletesen méregteleníti a májat. A gomba gyógyszer a májnak. Sokan tartanak tőle, mert azt hiszik, hogy növényi jellegéből fakadóan gombásodást okoz a testben. Pont az ellenkezője történik! A gomba olyan gombaféle, amely elpusztítja a kártékony gombákat, a máj pedig a szövetségesének tekinti – ha nem kívánatos mikroorganizmusokkal, például gombafertőzéssel van dolga, a gombanövény nagyon készségesen toloncolja ki azokat a májból.

*Forrás:

Anthony William: Gyógyító Médium Egészséges májműködés

Dale Pinnock: Gyógyító konyha 1-2.

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu

Nyers bio minősített gombát a Budapesten a Csörsz utcai Biopiacon tudsz tőlünk vásárolni minden szombaton, 6 és 13 óra között. A mennyiség és a választék nagymértékben függ az időjárástól! Ha biztosra akarsz menni, akkor a reggeli órákban keress bennünket!

Kapcsolódó írások:

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám /Gyógygombák /A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.