Gyapjas tintagomba

Szakmai anyagot  összeállította:
 • Prof. Dr. Dinya Zoltán
 • Dr. Dóda Ildikó

Gyapjas tintagomba

 

A gyapjas tintagomba, nagyon szemléletesen a gyapjasságra és a tintaszerű szétfolyására utal, azaz arra, hogy a gomba kalapja - a legfiatalabb állapotát kivéve - gyapjasan felszakadozó burokmaradványokkal fedett, illetve éréskor a gomba kalapja  fekete tintaszerű lévé folyik széjjel. Hazánkban petrencegombának is gyakran nevezik. Latin elnevezése Coprinus comatus. 

Rengeteg hasznos anyag található a gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára.

Milyen összetevőkből áll a gyapjas tintagomba?

 

 •          a friss termőtest 8-13 % szárazanyagot tartalmaz, amelyben 22-38 % a nyersfehérje
 •         mind a 20 aminosav előfordul a gombában, köztük a 9 esszenciális (azaz létfontosságú, de ez emberi szervezet által előállítani nem képes) aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin
 •          a nyersrost tartalom 13-49 % között váltakozik
 •          a szárazanyag tartalomban 15-45 % a szénhidrát
 •          a zsírtartalom 1-5 %
 •          a hamutartalom 7-11 %

A gyapjas tintagombában számos ásványi anyag és nyomelem található, mint például kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink és réz. Vitaminok közül a C-vitamin, a B1- és B2-vitamin és a niacin van benne nagyobb mennyiségben.

Milyen népi hatásai ismertek a gyapjas tintagombának?

A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.

Kínai kutatásokszerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.

Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították.

Gyapjas tintagomba és a cukorbetegség

Egy vizsgálat igazolta, hogy a gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után  a glükóz mennyisége a vérben 41%-kal csökkent, és még 6 óra elteltével is 20%-os csökkenést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint-csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe.

Gyapjas tintagomba és a metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma a XX. század népbetegsége, mely leginkább rossz táplálkozási szokásainkkal hozható összefüggésbe, eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása.

Ezek a betegek elhízottak, vérnyomásuk, vérzsír értékük, valamint  vércukor- szintjük egyaránt magas.

Egy vizsgálat alapján úgy tűnik, a gyapjas tintagomba képes lehet a metabolikus szindróma alapját is képező vércukorszintet mérsékelni metabolikus tüneteket mutató kisállatokon.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18347759

Hogyan érdemes a gyapjas tintagombát fogyasztani?

 

 •         Az előbbiekben említett hatásai csak úgy érvényesülnek, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 1-2 g szárított, porított gomba fogyasztása szükséges.
 •        A porított gombát levesbe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk.
 •        A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyorsfagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is.
 •         Ezt a gyógygombát őrlemény formájában is fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben.

Kapcsolódó írások:

http://www.drganolife.hu/hir/gyapjas_tinta

   

   

  FIGYELMEZTETÉS!

   

  Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!

  Szakirodalom:

  (1)      Dotan N., Wasser S., Mahajna J.: „The culinary-medicinal mushroom Coprinus comatus as a natural antiandrogenic modulator.”, Integr Cancer Ther. 2011; 10(2):148-159.

  (2)      Popović M., Vukmirović S., Stilinović N., Capo I., Jakovljević V.: „Anti-oxidative activity of an aqueous suspension of commercial preparation of the mushroom Coprinus comatus.”, Molecules 2010; 15 (7), 4564-4571.