A gyapjas tintagomba, nagyon szemléletesen a gyapjasságra és a tintaszerű szétfolyására utal, azaz arra, hogy a gomba kalapja - a legfiatalabb állapotát kivéve - gyapjasan felszakadozó burokmaradványokkal fedett, illetve éréskor a gomba kalapja fekete tintaszerű lévé folyik széjjel. Hazánkban petrencegombának is gyakran nevezik. Latin elnevezése Coprinus comatus.
Rengeteg hasznos anyag található a gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára.
Milyen összetevőkből áll a gyapjas tintagomba?
A gyapjas tintagombában számos ásványi anyag és nyomelem található, mint például kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink és réz. Vitaminok közül a C-vitamin, a B1- és B2-vitamin és a niacin van benne nagyobb mennyiségben.
Milyen népi hatásai ismertek a gyapjas tintagombának?
A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.
Kínai kutatásokszerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.
Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították.
Gyapjas tintagomba és a cukorbetegség
Egy vizsgálat igazolta, hogy a gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-kal csökkent, és még 6 óra elteltével is 20%-os csökkenést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint-csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe.
Gyapjas tintagomba és a metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma a XX. század népbetegsége, mely leginkább rossz táplálkozási szokásainkkal hozható összefüggésbe, eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása.
Ezek a betegek elhízottak, vérnyomásuk, vérzsír értékük, valamint vércukor- szintjük egyaránt magas.
Egy vizsgálat alapján úgy tűnik, a gyapjas tintagomba képes lehet a metabolikus szindróma alapját is képező vércukorszintet mérsékelni metabolikus tüneteket mutató kisállatokon.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18347759
Hogyan érdemes a gyapjas tintagombát fogyasztani?
Kapcsolódó írások:
http://www.drganolife.hu/hir/gyapjas_tinta
FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!
Szakirodalom:
(1) Dotan N., Wasser S., Mahajna J.: „The culinary-medicinal mushroom Coprinus comatus as a natural antiandrogenic modulator.”, Integr Cancer Ther. 2011; 10(2):148-159.
(2) Popović M., Vukmirović S., Stilinović N., Capo I., Jakovljević V.: „Anti-oxidative activity of an aqueous suspension of commercial preparation of the mushroom Coprinus comatus.”, Molecules 2010; 15 (7), 4564-4571.