Shiitake gomba

„Ősi tudással a modern kor emberéért!”

 

Szakmai anyagot  összeállította:

  • Prof. Dr. Dinya Zoltán
  • Dr. Dóda Ildikó


Shiitake gomba

 

 

A shiitake gombátlegalább 2000 éve értékes étkezési gombának tartják, de régóta ismert számos egészségvédő hatása is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, mert valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A Ming- dinasztia idején a híres orvos, Wu Shui életelixírneknevezte el a shiitake gombát.

 

A Távol-Keletről származó shiitakevagy shii-take (Lentinula vagy Lentinellus edodes, régebbi mikológiai nevén Lentinus edodes) jelentése egy kemény fafajtán (shii-n vagy shiia-n) növő gomba (take).

A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj.

100 gramm friss gomba mindösszesen 42 kalóriát tartalmaz.

 A shiitake gomba jellegzetes egészségtámogató összetevői:

  •           (1,3)(1,6)-béta- és (1,3)-alfa-glükánok, illetve ezek fehérjeszármazékai,
  •          tartalmaz még egyéb növényi rostokat,
  •          különleges diacetilén-származékokat,
  •          aminósav-származékokat,
  •          lentinacint, ergotioneint,
  •          politelítetlen omega-6 zsírsavakat (linolsavat),
  •          különböző vitaminokat (B1, B2, B6, B9, D, K),
  •          elemeket (kalcium, magnézium, foszfor, vas, stb.),
  •          nyomelemeket (mangén, cink, szelén, stb.),
  •          jellegzetes szagát a lenthionin nevű szerves kénvegyület okozza,
  •          kitűnő nem állati eredetű, jó bio hasznosulású vasforrás (Fe),
  •          purin-származékai a vér fő antioxidáns összetevői,
  •          fehérjetartalma magas (18-20%), így kitűnő – nem hús eredetű, de ahhoz nagyon hasonló összetételű – fehérjeforrás, ami segít pótolni a növényi ételekből, termékekből hiányzó esszenciális aminosavakat.

 

A távol-keleti népi gyógyászatban kiterjedten alkalmazott, és ma már mesterségesen is termesztett faj tudományosan is alátámasztott pozitív hatású, ehető, egészségvédő gomba.

 

A shiitake gomba magas beltartalmi értékű, ezáltal a modern kor emberének nagyon jó választás az általános egészség, a vitalitás megtartásához.

 

A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője.

 A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound) illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában.

 A shiitake gomba és a belőle készített termékek kapcsán nagyszámú, jól alátámasztott in vivo és in vitro vizsgálat ismeretes az egészségvédő, a szervezet optimális működését támogató élettani hatásokról. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a shiitake gomba:

 

  •          segíthet fenntartani a szív- és érrendszer, a vese, a máj egészségét,
  •          támogathatja az immunrendszer aktivitását,
  •          hozzájárulhat a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz,
  •          pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer és a hasnyálmirigy működését,
  •          optimalizálhatja a szervezet felépítő/lebontó folyamatait, a vérzsírok és a vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez, és az egészséges testsúly megőrzéséhez,
  •          számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a shiitake összetevői támogathatják a szervezet antioxidáns védekező-rendszerének  az optimális működését, az oxidatív-stressz kockázatának csökkentését,
  •          leírták továbbá a shiitake antibakteriális, antivirális (pl. HPV, HIV) és gombaellenes (pl. Candida albicans elleni) hatását.

A shiitake gomba nyersen, szárítva, őrölt formában egyaránt kitűnő, ízletes élelmiszer.

 

Hogyan érdemes a bio shiitake gombát fogyasztani?

 

  • A bio shiitake őrleményből napi 2x 1 mokkáskanálnyit önmagában vagy kevés folyadékban elkeverve. Fokhagymás íze miatt inkább salátákba, levesekbe, vízbe, hagymateába ajánlott belekeverni.         
  • A shiitake gyógygomba frissen,  nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve fűszerként is ízletes. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. Aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Leginkább a wokban készült ételek ízletes alkotórésze. Párolt zöldségek ízesítésére, különböző salátákhoz, főleg paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de friss hagymával és paprikával is fogyasztható.
  • A szárított bio shiitake gombaporból gyógyteát is készíthetünk. A bio shiitake őrleményt keverjük el 2 dl akár meleg, akár hideg, de lehetőleg klórmentes vízben, majd igyuk meg. Éhgyomorra fogyasszuk!

 

Lehetnek-e mellékhatásai a shiitake gomba fogyasztásának?


A shiitake poliszacharidja, a lentinan nagyon ritkán allergiás bőrreakciót válthat ki. A korbácsütésre emlékeztető piros csíkok főként a végtagokon jelennek meg. Ezt az  allergiás bőrreakciót a főtt shiitake gomba is kiválthatja. Ha ilyet tapasztal bőrén, azonnal hagyja abba a shiitake gomba fogyasztását!

 

Bio shiitake fogyasztása gyógyszeres terápia esetén:

 

A shiitake és a belőle ellenőrzött körülmények között, szigorú minőségbiztosítási rendszerben készült termékek biztonsággal fogyaszthatók, de a hemofíliás betegek, a véralvadásgátló gyógyszert szedők esetében fontos az óvatosság, orvosi konzultáció szükséges!

 

FIGYELMEZTETÉS!

 

Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!

Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A bio shiitake gomba nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt.  Tartsa be a leírásban foglaltakat, és ne lépje túl az ajánlott napi adagot!Jelen élelmiszer fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, sem az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat!

 

Kérdéseivel forduljon orvosához!

 

Szakirodalom:

  1.    Molitoris, H. P.: „Mushrooms in Medicine”, Folia Microbiol. 39,91-98 (1994).
  2.    American Cancer Society: „Shiitake mushroom”, http://www.cancer.org.
  3.    Chihara G., Hamuro  J., Maeda  Y., Shiio T., Suga T., Takasuka. N., Sasaki T.: „Antitumor  and metastasis-inhibitary activities of lentinan as an immunmodulator: an overview”, Cancer  Detect. Prev. Suppl., 1987; 1:423-443.
  4.     Memorial Sloan Kettering Cancer Center: "Shiitake mushroom", http://www.mskcc.org/mskcc/html/69377.cfm
  5.     Kurtzman, R. H.: „Mushrooms: sources for modern western medicine” Micol. Aplicda Int., 2005, 17(2): 21-33.
  6.     Lindegnist. U., Timo, H. j., Niedermeyer, J., Jülich, W-D.: „The pharmacological potential of mushrooms”, eCAM 2005, 2: 285-299.
  7.     Yap A. T., Ng, M. L.: „Immunopotentiating properties of lentinan (1-3)- β-D-glucan extracted from culinary-medicinal Shiitake mushroom Lentinus edodes (Berk.)” , Int. j. Med. Mushrooms, 2003; 5: 339-358.
  8.     Bisen P.S. Baghel R.K., Sanodiya B. S.: „Lentinus edodes: a macrofungus with pharmacological activities”, Curr. Med. Chem., 2010; 17(22): 2419-2430.
  9.     Chan, G. C. F., Chan, W. K., and Sze, D. M. Y. :” The effects of β-glucan on human immune and cancer cells.” Journal of Hematology and Oncology, 2009; 2:25–33.
  10.    Driscoll M, Hansen R, Ding C, Cramer DE, Yan J.: „ Therpeutic potencial of various βglucan sources in conjunction with antitumor monoclonal antibody in cancer therapy.”  Cancer Biology& Therapy,  2009; 8(3):218-225.
  11.    Fang, N., Li, Q., Yu, S.: „ Inhibition of growth and induction of apoptosis  in human cancer cell lines by an ethyl acetate fraction from shiitake mushrooms.” ,  Journal of Alternative & Complementary Medicine,  2006; 12(2):125-132.
  12.   Hearst, R., Nelson, D., McCollum, G.: „An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents ofShiitake (Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms.” Complementary Therapies in Clinical Practice,  2009; 15(1):57.
  13.   Martin, K. R. and Brophy, S. K:.” Commonly consumed and specialty dietary mushrooms reduce cellular proliferation in MCF7 human breast cancer cells.” Experimental Biology and Medicine 235(11):1306-1314.
  14.  Rao, J. R.,Smyth,T. J., Millar, B.C.: „ Antimicrobial properties of shiitake mushrooms (Lentinula edodes).”, International  Journal of Antimicrobial  Agents, 2009; 33(6):591-592.
  15.   Rop O(1), Mlcek J, Jurikova T.: „Beta-glucans in higher fungi and their health effects.”, Nutr Rev. 2009, 67(11):624-631.
  16.   Sasidharan S., Aravindran S., Latha L.Y.: „In Vitro Antioxidant Activityand Hepatoprotective Effects of Lentinula edodes aganis paracetamol-induced hepatotoxicity”, Molecules, 2010; 23: 4478-4489.
  17.   Ina K(1), Kataoka T, Ando T.: „The use of lentinan for treating gastric cancer.”, Anticancer Agents Med. Chem.,  2013; 13(5):681-688.
  18.   Memorial Sloan-Kettering Cancer Center: „Lentinan”, http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/lentinan, 2013
  19.   Cancer Research UK: "Mushrooms and cancer", http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/mushrooms-in-cancer-treatment ; 2013
  20.   Lo, H. C., and S. P. Wasser: "Medicinal Mushrooms for Glycemic Control in Diabetes Mellitus”, Int J Med Mushrooms.2011;13(5):401-426.
  21.   National Cancer Institute: "Shiitake",  http://www.cancer.gov/dictionary?cdrid=285741
  22.   Yu-ling Shi, Anthony E. James, Iris F. F. Benzie, and John A. Buswell.: „Genoprotective Activity of Edible and Medicinal Mushroom Components.”, Int. J. Med. Mushrooms, 2004; 6:1-14.
  23.  Mizuno, T. : „ The extraction and development of antitumouractive polysaccharides from medicinal mushrooms in Japan.”  Int. J. Med. Mushrooms. 1:9–30.
  24.  Badalyan SM. : „Antiprotozoal activity and mitogenic effect of mycelium of culinary-medicinal shiitake mushroom Lentinus edodes (Berk.)”, Int. J. Med. Mushrooms, 2004; 6:131-138.
  25.  Brandt, C. R. and F. Piraino.: „ Mushroom antivirals.”,  Recent Res. Dev. Antimicrob. Agents Chemother., 2000;  4: 11–26.