Szakmai anyagot összeállította:
Shiitake gomba
A shiitake gombátlegalább 2000 éve értékes étkezési gombának tartják, de régóta ismert számos egészségvédő hatása is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, mert valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A Ming- dinasztia idején a híres orvos, Wu Shui életelixírneknevezte el a shiitake gombát.
A Távol-Keletről származó shiitakevagy shii-take (Lentinula vagy Lentinellus edodes, régebbi mikológiai nevén Lentinus edodes) jelentése egy kemény fafajtán (shii-n vagy shiia-n) növő gomba (take).
A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj.
100 gramm friss gomba mindösszesen 42 kalóriát tartalmaz.
A shiitake gomba jellegzetes egészségtámogató összetevői:
A távol-keleti népi gyógyászatban kiterjedten alkalmazott, és ma már mesterségesen is termesztett faj tudományosan is alátámasztott pozitív hatású, ehető, egészségvédő gomba.
A shiitake gomba magas beltartalmi értékű, ezáltal a modern kor emberének nagyon jó választás az általános egészség, a vitalitás megtartásához.
A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője.
A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound) illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában.
A shiitake gomba és a belőle készített termékek kapcsán nagyszámú, jól alátámasztott in vivo és in vitro vizsgálat ismeretes az egészségvédő, a szervezet optimális működését támogató élettani hatásokról. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a shiitake gomba:
A shiitake gomba nyersen, szárítva, őrölt formában egyaránt kitűnő, ízletes élelmiszer.
Hogyan érdemes a bio shiitake gombát fogyasztani?
Lehetnek-e mellékhatásai a shiitake gomba fogyasztásának?
A shiitake poliszacharidja, a lentinan nagyon ritkán allergiás bőrreakciót válthat ki. A korbácsütésre emlékeztető piros csíkok főként a végtagokon jelennek meg. Ezt az allergiás bőrreakciót a főtt shiitake gomba is kiválthatja. Ha ilyet tapasztal bőrén, azonnal hagyja abba a shiitake gomba fogyasztását!
Bio shiitake fogyasztása gyógyszeres terápia esetén:
A shiitake és a belőle ellenőrzött körülmények között, szigorú minőségbiztosítási rendszerben készült termékek biztonsággal fogyaszthatók, de a hemofíliás betegek, a véralvadásgátló gyógyszert szedők esetében fontos az óvatosság, orvosi konzultáció szükséges!
FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!
Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A bio shiitake gomba nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat, és ne lépje túl az ajánlott napi adagot!Jelen élelmiszer fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, sem az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat!
Kérdéseivel forduljon orvosához!
Szakirodalom: