Szakmai anyagot összeállította:
A kínai süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba.
A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják a kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek, és memóriájuk szinte tökéletessé válik.
A süngombát (Hericium Erinaceus) több mint 2000 éve használják Kínában az emésztési problémák enyhítésére. A süngombárólaz eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok, egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például: fekélyellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatás, immuntámogató hatás.
Süngomba és az emésztőrendszer
A süngomba régi, népi gyógyászati alkalmazását alátámasztotta több kutatás is. Egy süngomba adott koncentrációban képes gátolni a Helicobacter pylori nevű baktérium növekedését, mely a gyomorfekélyek egyik fő okozója.
A gyomor krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3932005
Süngomba és az idegrendszer
A kutatások bebizonyították azt is, hogy a süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve Growth Factor) szintézisét, mely hatással van egyes agyi funkciókra és a vegetatív idegrendszerre. Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában.
Az idegkárosodás– akár cukorbetegség, akár alkohol, akár kemoterápia okozza – pedig egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti, és egy kismértékű javulás is nagyon fontos lehet ezen betegek számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják.
Több nagy vizsgálati eredmény is rendelkezésünkre áll a süngomba idegrendszeri védő hatásával kapcsolatban, melyek egyértelműen jelzik a gomba hatékonyságát.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
Süngomba és a menopauza
Egy nemzetközi szaklapban publikált vizsgálat alapján a süngomba fogyasztása csökkenti a menopauza környékén lévő nők depresszióját és szorongását, valamint javítja az alvásuk minőségét.
Ezen klinikai vizsgálat eredménye alapján érdemes lehet a menopauza környékén lévő hölgyeknek a süngombát napi szinten beiktatni az étkezésükbe, hogy mosolygósabbak legyenek a mindennapjaik.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
Süngomba és a daganatok
Az utóbbi két évben több tudományos cikk is napvilágot látott, melyekben a süngomba daganatellenes hatásáról írnak, mely eddig kevésbé volt ismert.
Japán kutatók szerint a süngomba kettős mechanizmussal is hat:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749
Kapcsolódó írások:
FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!
Szakirodalom:
(1) Zhang Z, Lv G, Pan H, Pandey A, He W, Fan L.: „ Antioxidant and hepatoprotective potential of endo-polysaccharides from Hericium erinaceus grown on tofu whey.”, Int J Biol Macromol. 2012; 51(5):1140-1146.