Milyen gyógygombát fogyasszunk?

2016-02-26 12:34


Jó néhány gyógygomba forgalmazó cég van hazánkban, közülük többen import gyógygombákat árulnak, míg néhányan saját termesztésű gombáikat ajánlják. Felmerül a kérdés, hogy vajon van-e különbség a gyógygombák között attól függően, hogy honnan származnak?

Erre a kérdésre akkor tudnánk korrekt választ adni, ha össze tudnánk hasonlítani a különböző helyekről származó gyógygombák analitikai adatait, de ezen adatok sokszor nem elérhetők, pedig a gyógygomba összetétele árulja el leginkább, hogy pontosan mit is eszünk! A gyógygombák ugyanis nagyon érzékeny növények, a környezetükből mindent képesek magukba szívni, a hasznos és kártékony anyagokat egyaránt. Éppen ezért nagyon fontos többek között, hogy mennyire tiszta a termesztőhely környékén lévő levegő, mennyire tiszta, és vegyszer mentes a gyógygombák talaja. A gyógygombák őshazájában, Kínában 2000-3000 évvel ezelőtt még kiváló feltételek voltak a gombák növekedéséhez, de az elmúlt évtizedekben az óriási ipari létesítmények hatására Kína a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országává vált, s az ott élő emberek egészsége is komolyan veszélybe került. A levegő tele van a gyárak által kibocsátott káros anyagokkal (kadmium, ólom stb), melyeket az ott termő növényeket is magukba szívnak. Éppen ezért az ősi kínai gyógygombákat ma már nem érdemes Kínából beszerezni, inkább a világ kevésbé szennyezett országaiból származó gombát éri meg választani. 

Megbízható, standardizált minőségű gyógygomba csak BIO körülmények között, organikus termeléssel állítható elő. Szerencsére hazánkban van olyan biogazdaság, ahol analitikai adatokkal is alátámasztott, kiváló minőségű bio gyógygombákat tudnak termeszteni. Ilyen családi gazdaság található például Fülöpjakabon, Gyöngyösi Sándor biogazda itt valósította meg Európában elsőként a Ganoderma lucidum nagyüzemi biotermesztését. Jelenleg már a Ganoderma mellett a Shiitake, a Süngomba és a Gyapjas tintagomba is bio körülmények között terem, bár ez utóbbi kettő még csak kisebb mennyiségben. Bio gyógygombáik és az azokból készült termékeik mindegyike a Biokontroll Hungária Kft. által minősített bio termék. 

A fülöpjakabiak nem árulnak zsákbamacskát, hisz analitikai vizsgálatuk eredményét közzé tették, így bárki megláthatja mennyi értékes tápanyagot tartalmaznak, íme:

Az analitikai adatokból jól látható, hogy ezek a gombák szennyező anyagokat nem tartalmaznak, viszont vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat annál többet. A gyógygombák természetes forrásául szolgálhatnak ezeknek az értékes anyagoknak, éppen ezért is megéri őket rendszeresen fogyasztani, életünk részévé tenni.


Egészségünk megóvása a mai világban szinte mindennél fontosabb, ezért is ajánljuk őket akár napi fogyasztásra.

"A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni a betegeinek, hanem érdekeltté fogja őket tenni abban, hogy étrendjük segítségével jó karban tartsák magukat, hogy megelőzzék a betegségeket.”

Thomas A. Edison

2016-02-26 12:34