Napjainkban sokat emlegetjük azt a régi elvet, hogy „az vagy, amit megeszel”. Ebben a formában Feuerbach német filozófus írta le, bár már Hippokratész is szólt: „Gyógyszered legyen ételed, s ételed legyen gyógyszered”. Egyre többet tudunk a vadontermőről, de főként a termesztett gombák kémiai-biológiai értékeiről, a fogyasztásukkal összefüggő előnyökről (esetleg hátrányok) kérdéseiről.
Szerző | Vetter János |
Cím | A gomba – századunk szuper élelmiszere |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2023 |
Terjedelem | 216 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 5666 61 2 |
Napjainkban sokat emlegetjük azt a régi elvet, hogy „az vagy, amit megeszel”. Ebben a formában Feuerbach német filozófus írta le, bár már Hippokratész is hangsúlyozta: „Gyógyszered legyen ételed, s ételed legyen gyógyszered”. Egyre többet tudunk a vadontermő, de főként a termesztett gombák kémiai-biológiai értékeiről, a fogyasztásukkal összefüggő előnyök (esetleg hátrányok) kérdéseiről.
(részlet a szerző előszavából)
A gomba igazi szuperélelmiszer: fehérjében gazdag, kedvező az aminosav összetétele, alacsony energiatartalmú, magas a víz- és élelmirost-tartalma, nem tartalmaz koleszterint, A-, B1,2,3,5,9-vitamin-forrás, és kiemelkedően magas D-vitamin tartalommal bír. Sokan nem is sejtik, hogy miközben a sajátos ízvilágú kalapos köreteket fogyasztják, az immunrendszerüket erősítik, az érrendszerüket tisztítják, a glükózháztartásukat szabályozzák. A Távol-Keleten már kétezer éve fogyasztják az enyhén fokhagymaízű shiitake (Lentinula edodes) gombát, amely amellett, hogy finom csemege, számtalan egészségügyi probléma során alkalmazható gyógyírként.
Dr. Vetter János szakbiológusként végzett az ELTE Természettudományi Karán. Ezt követően szerezte meg az egyetemi doktori címet, növényélettani (szövettenyésztés) témában. Később végezte el a GATE-n a mezőgazdasági kutatási szakmérnök kurzust. 1972-től dolgozik az Állatorvostudományi Egyetem Növénytani tanszékén, illetve a jogutód Szent István Egyetemen, először mint tudományos munkatárs, majd egyetemi adjunktus, egyetemi docens, illetve egyetemi tanár, 1990-től a növénytani tanszék vezetője. 1985-ben védte meg a kandidátusi disszertációját (gombaélettani témában), 1995-ben habilitált, 1996-ban szerezte meg az MTA doktori címét (a nagygombák bontási folyamatai témában). Három nyelvből (orosz, német, angol) teljesítette a középfokú nyelvvizsga követelményeit. Főbb kutatási területei: Mérgező növények – növényi méreganyagok; Gombakémiai és -élettani kérdések. A gombák bontási folyamatai. A termőtestképzés folyamata.
Agroinform Kiadó, 2023.
Írta és szerkesztette: Dr. Vetter János
Termék értékelés és véleményezés