A gombák egészségesek, de mit lehet belőlük készíteni?

2020. December 3. 14:45

 

Minden piacon többször elhangzik a kérdés: Mit lehet ebből a gombából készíteni? Lehet ebből levest, pörköltet ...... főzni.

 

Az emberek többsége a fehér csiperke gombát ismeri csak. Bánjunk a gombával bátran. Ugyanúgy mint a húsokból a gombáknál is lehet ugyanazt az ételt elkészíteni más, más gombából is. Van amelyik több, van amelyik kevesebb fűszerezést igényel.

Kell-e a gombákat pucolni? A bio gombát biztos nem. A boltban vásárolt konvencionális fehér csiperkét érdemes.

Kell-e a gombákat mosni? Ha tudjuk honnan származik a gomba és hogy termesztették, bízunk a termelőben, akkor elég csak ecsettel megtisztítani. Ha mossuk csak folyóvízben, hogy ne szívja meg magát.

A gombák a többi élelmiszerrel ellentétben rengeteg olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amiket más élelmiszerekben nem vagy nagyon kis mennyiségben találunk meg.

Nézzük a klasszisosakat a teljesség igénye nélkül:

  • Leves: A gombák többsége tökéletes levesbe, akár önállóan, akár csak ízesítésnek zöldség, vagy húsleveshez. Levesekhez imádom a laskagombát, csiperke gombát, déli tőkegombát, persze az erdei gombák is szóba jöhetnek. Aki hozzájut bátran dobjon a levesébe egy kis gyapjas tintagombát, vagy akár süngombát. A shiitake gomba elég intenzív ízű, levesben bánjunk vele óvatosan. Krémlevesnek az étkezési gombák közül a barna csiperke a legfinomabb, de vegyes gombából is isteni, mint laska, déli tőkegomba és csiperke gomba.
    Gombaleves gazdagon ala fülöpjakabi biogomba módra recept
  • Pörkölt: Fehér és barna csiperke gomba egyaránt finom gombapörköltnek. Természetesen a barna csiperke ízesebb. Én a laskagombából is nagyon szeretem. A laskagombát lehet csíkokra szeletelni, tépkedni... A gombapörkölt is finom vegyes gombából, lásd a bográcsos vegyes gomba paprikás receptet.
    Gombapörkölt (laskagombából) és bográcsos vegyes gomba paprikás recept
  • Rántott: nagyobb gombafejeket ki lehet rántani. Pl.: Csiperke gomba, laskagomba, süngomba (szeletelve, vagy ízekre szedve), shiitake  gomba, őzláb gomba ....
  • Tojásos: erre a célra bármelyik gomba fajta tökéletes.
  • Gomba szószok: felszeletelt, vagy apró gombákból több fajta gombaszószt készíthetünk tésztához, rizshez, húsokhoz. Pl. mustáros, vadas, gesztenyés, tejszínes.
  • Grillezett gomba: Hozzávalók: bármilyen friss gomba, olíva olaj, só, bio zöld fűszer keverék (Bio Berta Bógríz – só nélküli ételízesítő) ha lehet laposabb gombafejeket, vagy nagyobb szeletelhető gombát válasszunk. Pl.: Shiitake gomba, laskagomba, süngomba.
  • Rendbe sütve: zöldségekhez hasonlóan a gombafejeket is süthetjük gáz, vagy villanysütőben. A megtisztított gombát egy tálba helyezzük, ízesítjük sóval borssal, ízlés szerint rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel... Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Jól összekeverjük, tűzálló edényben megsütjük. A gombafejekre tehetünk egy kis füstölt sajtot, vagy bacon szalonnát is. Húsokkal együtt is süthetjük, kiváló ízesítő és köret egyben, úgy bánjunk vele, mint a zöldségekkel.
  • Párolva: párolni lehet bármilyen zsiradékon, de ha forró teflon serpenyőbe dobjuk a gombát, akkor a saját levében is megpárolódik. Elősütött hús szaftjában, vagy bacon szalonna után párolva még ízesebb lesz. Persze párolni is lehet zöldségekkel, vagy húsokkal együtt.
    Vajon párolt gyapjas tintagomba, Zöldfűszeres laskagomba
  • Pástétom, gombakrém:
    Shiiteke gomba pástétom (bármilyen gombából elkészíthető),
  • Töltött gombafejek: erre a célra a legfinomabb a portobello gomba.
  • Gomba saláták: nyersen , vagy párolva (pl. svéd gomba saláta, majonézes saláta)
    Friss shiitake gomba saláta
  • Egyéb finomságok: gombás rizs (bulgur, köles), gombás rizottó, gombás pizza, gomba fasírt, gombás tócsni, talpas gomba,

GOMBÁS RECEPTEK

MIBEN SEGÍTHET A JÁRVÁNY IDEJÉN A BIO GOMBÁK FOGYASZTÁSA

DR. CSOMAI ZITA ÍRÁSAI A GYÓGYGOMBÁKRÓL

GYÓGYGOMBA WEBÁRUHÁZ

Nyers bio gombát Budapesten a Csörsz utcai Bio piacon tudsz vásárolni:

Helyszín: 1124 Budapest, Csörsz u. 18. (MOM Kult Udvara)
Nyitvatartás: szombat 6.30-13.00