2009-ben éve kezdtük a bio gyógygombák termesztését
Az időjáráshoz alkalmazkodva 10 gombafajtát termesztünk
A gyógygombákat saját bio minősített üzemünkben dolgozzuk fel.
Mit kap Ön, ha termékeinket vásárolja:
legjobb minőségű bio alapanyagok
engedélyezett üzemi körülmények között, HACCP nyomon követéssel, bio minősítésű termékek
magas hatóanyag tartalom az egyedi receptúra alapján összeállított táptalajnak köszönhetően
a biogombákat alacsony hőmérsékleten szárítottuk és kíméletesegyedi darálási módszerrel porhanyósítottuk, ezáltal a gomba minden alkotóeleme sértetlenül a termékbe kerül, biztosítva a minőségi mikro-őrleményt
termékeinkhez Orvosi szakértői támogatást biztosítunk
Ganoderma gomba fogyasztásával kapcsolatos telefonos tanácsadást Dr Dóda Ildikótól kérhet!
Ördögszekés laska (Pleurotus eryngii) a „laskagombák királyának” is nevezik, amely a különleges és mutatós formájával és ízével leginkább a vadon termő gombák ízéhez hasonlatos. Természetes élőhelye Kelet-Európa, Észak-Afrika és Közép-Ázsia.
Az ördögszekér laskagomba teljes egészében fogyasztható. Nagyon finom, enyhén csípős, borsos, aromás ízű.
Mosás nélkül (különben teleszívná magát vízzel) kockára vágják és vajban vagy olajban megsütik. Ha szeletekre vágják, be lehet panírozni és úgy kirántani vegetáriánus rántott "húsnak”. Az állaga hasonlít a tengeri gyümölcsökéhez. Az íze a borjú-, vagy szárnyashúséra emlékeztet, enyhe kókusz-, citromfű- és gyümölcsös aromával.
4. Gyapja tintagomba (Coprinus comatus)
Segíti az emésztést eltávolítja a nyálkát.*
A gomba felhasználható levesekhez, mártásokhoz, pörkölthöz, köretként, salátának, rántott gombaként, tojásos ételekhez, gombakivonat és gombapép készítéséhez.
5. Shiitake (Lentinula edodes)
Erősíti és fokozza a beteg ellenálló képességét.*
A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája van.
A shiitake gombát lehetőleg ne áztassuk, mert hajlamos magába szívni a vizet, csak folyó vízben mossuk meg, ha szükséges vagy nedves papírtörlővel töröljük meg. Ahhoz, hogy megőrizzük a shiitake beltartalmát, hatóanyagait és utánozhatatlan ízét, lehetőleg pároljuk, pirítsuk olívaolajban 5-7 percig.
A gombák híresek húsos jellegükről, így sok esetben képesek az ételekben a húst pótolni. A shiitake kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltétekként vagy hozzáadhatjuk akár pirított zöldség-keverékhez is.
6. Laskagomba (Pleurotus)
Elsősorban koleszterin csökkentésre szokták alkalmazni.*
A gombák – így a laskagomba – sejtfala is tartalmaz kitint, amely az emberi szervezet által nehezen emészthető. Egyrészt előnyös tulajdonság ez, mert sokáig a jóllakottság érzését biztosítja a gomba, másrészt azonban aki erre érzékenyek, annak emésztési kényelmetlenséget okozhat. A kitin élelmi rostnak tekinthető, fogyasztásával csökkenthető a vérkoleszterin szint. A laskagomba kitintartalma alacsonyabb, a termesztett csiperkegombához képest feleannyi.
Élelmi rost tartalma nagyon magas (a szárazanyag tartalom 33,4%-a), így jelentős rostforrás. Összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
A sárga laskagombának sárga színű, szirom alakú kalapja és elefántcsont színű tönkje van. Húsa fehér, mérettől függően vékony vagy vastag, textúrája húsos. Aromája gyümölcsös, testes vörösborra emlékeztet. Nagyon törékeny gomba, óvatosan kell kezelni.
8. Déli tőkegomba (Cyclocybe cylindracea)
Kellemes aromájú étkezési gomba. Bársony barna kalapú, kenyértésztára és érett boroshordóra emlékeztető zamatú, hőkezelés után is tenger gyümölcseihez hasonlóan roppanós halmazállapotú gomba. Apró szeletekre vágva és megsütve kiváló szószokba. Tökéletesen passzol különböző húsokkal (halakkal és csirkével). Az olaszok egyik nagy kedvence, így tésztákkal is remek páros.
9. Nameko tőkegomba (Pholiota nameko)
A Nameko gomba (Pholiota nameko) egy borostyán színű egzotikus gomba, amelynek kissé zselés borítása van. Ez a gomba egyike Japán egyik legnépszerűbb termesztett gombájának, Ázsiában a híres miso leves fő összetevője. Amerikában gyakran "tejkaramella gombának” is nevezik a színe miatt.
Ásványi anyagokat illetően kalciumot, káliumot és nátriumot tartalmaz. A Nameko gazdag vitaminokban, mint B1 (thiamin), B2 (riboflavin) és B3 (niacin), ezen kívül 4,2% zsírt, 20,8% fehérjét és 66,7% szénhidrátot tartalmaz.
Íze dióra emlékeztető és nagyon remek kiegészítője hirtelen sült húsoknak, szárnyasoknak. Pirítva vagy grillezve is nagyon finom. Párolva pedig levesekbe és rizottókba való. Jól illik hozzá a Pinot Noir is.
10. Judásfül gomba (Auricularia auricula-judea)
Szemgyulladás, nyak- és torokbántalmak*
A főtt sertésfülre emlékeztető állag és a sok csodás kínai recept, amibe bele tudjuk főzni. Mert íze az nem nagyon van, cserébe elterjedt, felismerhető gombafaj, a hobbigombász könnyű prédája.