A Ganoderma lucidum pozitív hatásai:

MODERN KORI kutatásokkal igazolták a Ganoderma lucidum pozitív hatásait:

 

 • Szív- és érrendszeri hatás:

  vérnyomást, koleszterinszintet, vércukorszint csökkentő hatás: (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21801467)

  Magyar fordítás:

  Br J Nutr. 2012 Apr;107(7):1017-27. doi: 10.1017/S0007114511003795. Epub 2011 Aug 1.

  Tanulmány a pecsétviaszgomba (Lingzhi) potenciális szívvédő hatásáról: ellenőrzött emberi beavatkozási vizsgálat eredményei.

  Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a Lingzhi-nek (Ganoderma lucidum/pecsétviaszgomba) antioxidáns hatása van és vélhetően jótékony hatása van a vérnyomásra, plazma lipidekre és glükózra, azonban ezek nem lettek megerősítve enyhén magas vérnyomású vagy hyperlipidaemiás alanyoknál. A jelen tanulmány célja a terápiára adott szív- és érrendszeri, anyagcsere, antioxidáns és immunmoduláns válaszok értékelése a Lingzhi-t fogyasztó borderline vérnyomású és/vagy koleszterin szintű betegeknél, kontrollált keresztezett vizsgálatban. Összesen 26 beteg kapott 1·44 g Lingzhi-t naponta, vagy ennek megfelelő placebót 12 héten át kettős vak, keresztezett tanulmány keretein belül, placebó kontrollált run-in és cross-over periódusokkal. A periódusokat követően a testsúly, vérnyomás, metabolikus paraméterek, vizelet katekolaminok és kortizol, antioxidáns hatás és limfocita alcsoportok kerültek mérésre. A Lingzhi-t jól tolerálták és a 23 értékelhető alany adata nem mutatott változást a BMI-ben, illetve vérnyomásban a Lingzhi-vel vagy placebóval történő kezelés során. A plazma inzulin és homeosztázis modell értékelés – inzulin rezisztencia alacsonyabb volt a Lingzi kezelést követően, mint a placebó kezelést követően. Csökkent a TAG és a HDL- koleszterin nőtt a Lingzhi kezeléssel, azonban a placebóval nem, az első kezelési periódusban. Azonban jelentős átviteli hatások akadályozták e paraméterek teljes elemzését. A vizelet katekolaminok és a kortizol, a plazma antioxidáns státusz és a vér limfocita alcsoportok nem mutattak jelentős különbséget a kezelések során.

  Az eredmények azt mutatják, hogy a Lingzhi-nek enyhe antidiabetikus hatása lehet és potenciálisan javíthatja a cukorbetegséggel összefüggő dyslipidémiát, ahogy azt néhány állati vizsgálatban korábban láthattuk.

  További vizsgálatok lefolytatása kívánatos a hiperglikémiás betegek körében.

  PMID:21801467[PubMed – index MEDLINE]


 • Idegrendszerre kifejtett hatás:

  alvást támogató, szorongást oldó, koncentrációs képességet segítő (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210)

  Magyar fordítás:

  J MedFood.
  2005 Spring;8(1):53-8.

  A pecsétviaszgomba poliszacharid kivonatának randomizált, kettős vak és placebó kontrollált vizsgálata ideggyengeség kapcsán.

  A pecsétviaszgomba széles körben használt számos betegség, beleértve a daganatos megbetegedések, cukorbetegség és ideggyengeség kezelésére az ázsiai országokban. Ennek a randomizált, kettős vak, placebó kontrollált párhuzamos vizsgálatnak a célja G.lucidum poliszacharid kivonat (Ganopoly) hatásosságának, biztonságosságának vizsgálata volt az ideggyengeségben szenvedő kínai betegek körében. Az ICD10 (betegségek nemzetközi osztályozása) diagnózis kritériumai alapján 132 ideggyengeségben szenvedő beteg vett részt ebben a vizsgálatban. A betegektől írásbeli beleegyezést kértünk be és a vizsgálat a helyes klinikai gyakorlat irányelvei alapján lett lefolytatva. A betegek randomizálva kaptak Ganopoly-t, vagy placebót, naponta háromszor 1800 mg-ot szájon át beszedve, 8 héten át. A hatékonysági értékelés a klinikai összbenyomás (CGI) súlyossági skála által mutatott javulásból, valamint a vizuális analóg skála által mutatott fáradtságból és jóllétből áll. A 123, két csoportba osztott értékelhető betegnél a vizsgálat végén a 8 héten át tartó Ganopoly kezelés eredménye jelentősen alacsonyabb eredményt mutat 8. hetet követően a CGI súlyossági pontszámban és a fáradtság érzésében, az alapértéket nézve 15,5%-os és 28,3%-os viszonylagos csökkenéssel, míg a placebó csoportnál a csökkenés 4,9% és 20,1% volt. Az 56. napi eredmény a jólét szempontjából az alapértékről 38,7%-ra nőtt a Ganopoly csoportban, a placebó csoport 29,7%-ra történő emelkedésével szemben. Az öt lehetséges kimenetel megoszlása a nagyon nagy javulástól a minimálisan rosszabbig jelentősen különbözött a Ganapoly illetve placebó kezelést követően (X (2) = 10,55; df = 4; P = ,0322). A Ganopoly csoportban minimálisnál nagyobb mértékben javult értékelés született 51,6%-nál (62-ből 32), míg a placebó csoportnál ehhez képest 24,6% (61-ből 15) volt az érték (X (2) = 9.51; df = 1; P = .002). A vizsgálatban szereplő betegek a Ganapoly-t jól tolerálták. Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a placebóhoz képest a Ganopoly jelentősen jobbnak bizonyult az ideggyengeség tüneteinek klinikai javulását tekintve.

  PMID:15857210[PubMed - index MEDLINE]

 • Antimikrobás hatás:

  (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845570)

  Magyar fordítás:

  BiochemBiophys Res Commun.
  2014 Jul 4;449(3):307-12. doi: 10.1016/j.bbrc.2014.05.019. Epub 2014 May 15.

  Két pecsétviaszgomba triterpenoid vírusölő hatása az Enterovírus-71 okozta fertőzéssel szemben.

  Az Enterovírus-71 (EV-71) a kéz-, láb-és szájbetegség (HFMD), valamint végzetes idegrendszeri és szisztémás szövődmények fő okozója gyermekeknél.  Azonban ennek a vírusos fertőzésnek a kezelésére, valamint megelőzésére jelenleg nem áll rendelkezésre klinikailag engedélyezett gyógyszer. Mi, a két pecsétviaszgomba triterpenoid (VLT-k) vírusölő aktivitását értékeltük, - a Lanosta-7,9(11), 24 -trién-3-on,15;26-dihydroxi (GLTA) és Ganoderic sav Y (GLTB)- , az EV-71 vírussal szemben. Az eredmények azt mutatják, hogy a két természetes keverék jelentős anti-EV-71 aktivitást mutat citotoxicitás nélkül az emberi harántcsíkolt izom (RD)  sejtekben, ennek értékelése 3-(4,5-dimetil-tiazol-2-il)-2,5-difenil-bromid (MTT), sejt proliferációs hajlamnál. A két keverék EV-71vírussal szemben kifejtett hatásának mechanizmusát tovább pontosították három cselekvési mód által ribovirin használatával, mely egy szokványos vírusölő gyógyszer, egy pozitív kontroll. Az eredmények azt mutatták, hogy a GLTA és GLTB megelőzi az EV-71 fertőzést azáltal, hogy a virális részecskével kölcsönhatásba lépve megakadályozza a fertőzés adszorpcióját a sejtekhez. Mindemellett a kölcsönhatást az EV-71 virion és a keverékek között a számítógépes molekuláris dokkolás segítette elő, mely azt mutatta, hogy a GLTA és GLTB a virális kapszid proteinhez a hidrofób zsebnél (F site) kötődhet és ezért jelentősen gátolhatja az EV-71 kicsomagolódását. Ezen felül bemutattuk, hogy a GLTA és GLTB jelentősen gátolja az EV-71 RNS-vírusának replikációját azáltal, hogy meggátolja az EV-71 kicsomagolódását. Ezért a GLTA és GLTB olyan két potenciális terápiás szert testesíthet meg, mely kontrollálhatja és megelőzheti az EV-71 fertőzést.

  Szerzői jog © 2014 Elsevier Inc. Minden jog fenntartva.

  PMID:24845570[PubMed – index MEDLINE]