Ganoderma Lucidum

„Ősi tudással a modern kor emberéért!”

 

Szakmai anyagot  összeállította:

 • Prof. Dr. Dinya Zoltán
 • Dr. Dóda Ildikó

 

 

Ganoderma lucidum

(Pecsétviaszgomba, Reishi, Lingzhi)

 

A ganoderma több ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. A világ számos szegletében különös életerőt adó gyógynövényként tekintettek rá, hisz az emberek csupán azt tudták, hogy e gomba fogyasztóira hosszú, csodás élet vár!

A pecsétviaszgombát– melynek hat színváltozata közül a vörös (akashiba) a leghatékonyabb – már több mint 5000 éve ismerik és alkalmazzák a hagyományos kínai (távol-keleti) orvoslásban.

„A hagyományos kínai medicinában úgy tartják róla, hogy javítja a szervezet öngyógyító képességét, így hosszabb életet biztosít, erősíti az immunrendszert, tisztít és méregtelenít, megfiatalítja a testet, csökkenti az agyi és testi kimerültséget, asztma, álmatlanság és magas vérnyomás kezelésére is használják.”

A világ vezető gombakutató intézetét (Institute of Mushroom Research)  1936-ban Tokióban alapították meg.

A modern orvostudomány csupán az 1970-es évek végétől kezdte el tüzetesebben vizsgálni az emberi és állati szervezetre kifejtett fantasztikus hatásait. Fontos tudományos eredmények születtek a megelőzés és a gyógyítás terén egyaránt.

 

A régi gyógyászati hagyományokat, tapasztalatokat a modern kutatások tudományosan is alátámasztották.

 

Bio minőségben Európa első nagyüzemi, bio gazdaságban termelt ganoderma  finomra őrölt szemcséi hozzák el otthonukba eme „ősi élőlényt”, mely segíthet a modern kor emberének a fokozott kihívások ellenére is megőrizni és javítani egészségi állapotát.

 

„Ősi orvosság modern betegségekre”

 

A ganoderma a világ számos országában mára a modern orvosi kiegészítő terápia szerves részét képezi. A ganoderma az első gyógygomba, melynek teljes genomtérképe ismert, így a jövőben – feltehetően - jelentős szerepet fog betölteni az egyénre szabott terápia kialakításában.

Az eddig elvégzett nagyszámú in vitro és in vivo tudományos és klinikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével joggal állítható, hogy a Ganoderma lucidum egészségmegőrzést segítő, „ősi, gyógyító növény”, mely segíthet a modern kor emberének a fokozott kihívások ellenére is megőrizni és javítani az egészségi állapotát. A ganoderma az egészségtudatos táplálkozás és életmód természetes támogatója.

 

Milyen pozitív hatásai lehetnek a ganodermának az elérhető kutatási eredmények alapján?

 •         támogatja az immunrendszerünk működését, ezáltal segíthet megvédeni bennünket az immunrendszerünket ért támadásoktól
 •        csökkentheti a gyulladásos folyamatok rizikóját
 •        jó hatással lehet az idegrendszerünk működésére, ezáltal csökkentheti a korfüggő idegrendszeri betegségek és memóriaproblémák előfordulását, lassíthatja azok kialakulását
 •        támogatja a máj egészséges működését, a méregtelenítő folyamatokat
 •        számos vizsgálat igazolta antimikróbás hatását, ezért előnyös lehet a különböző fertőzések rizikójának csökkentésében
 •        adaptogén hatása révén enyhítheti a stresszhatásokat, ezáltal pihentetőbbé teheti alvásunkat
 •       támogatja a szív- és érrendszerünk egészséges működését, ezáltal hozzájárulhat hosszú, egészséges életünkhöz
 •       csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség rizikóját és az inzulin-rezisztenciát, azok szövődményeivel együtt
 •       csökkentheti az asztmás és allergiás megbetegedések rizikóját, kedvezően befolyásolhatja azok lefolyását.

Ganoderma lucidum kémiai jellemzői:

 •        alacsony energiatartalmú
 •        víz: 75-85%, növényi rostokban  nagyon gazdag
 •        száraz tömegének 20-40%-a protein (hasonlók, mint a tej proteinek!)
 •       valamennyi esszenciális aminosav jelen van (főleg a metionin, triptofán a jellemző)
 •       1g nitrogénre 5,16g aminosav esik
 •       ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag: K(120-500mg/100g), Ca, Mg, P, Zn, Fe, Se, Mn, Cu, Co, Ge

Az eddigi tudományos eredmények megerősítik, hogy a ganoderma a „testen dolgozik, nem a betegségen”.

 

Harmonizál és segíthet fenntartani a test egyensúlyát, segít megőrizni és javítani a testi és szellemi egészségi állapotot. A ganoderma hozzájárul a jó közérzet eléréséhez. Adaptogéntulajdonságú, segítheti a test adaptációját a különféle stresszhatások esetén, mint például sérülések, különböző kórokozók okozta fertőzések, szellemi stressz vagy éppen alvászavar. Betegségek után segíthet visszaállítani a szervezet korábbi egészséges működését.


 Eddig több mint 400, pozitív élettani hatású, egészségbarát, bioaktív fitokémiai hatóanyagot  azonosítottak  a ganoderma gombában:

 •       β-glükánok /6 típus/
 •       triterpének és triterpenoidok (szteroid-szerű molekulák: ganoderiksavak, szaponinok, ergoszterol, lannostanoidok stb)
 •       vitaminok: D2, B2 (riboflavin), B3 (niacin), panthoténsav
 •       glikopeptidek és heteropoliszacharidok
 •       nukleozidok (adenozin, uridin)
 •       antioxidánsok (polifenolok, hidroxi-fahéj- és benzoesavak
 •       kumarin
 •       telítetlen zsírsavak
 •       a ganoderma egyedi, különleges összetevői a szerves germánium-vegyületek

 

A tudományos eredmények és a tapasztalatok igazolják, hogy a Ganoderma lucidum különleges béta-(1,3)(1,6)-D-glükán poliszacharid tartalma miatt egy „nem-energiaátadó”, tápanyagokban komplexen gazdag, immunmoduláns keverék, mely döntően mellékhatások nélkül képes pozitívan befolyásolni az immunrendszer működését.

A ganoderma poliszacharid, glikoprotein, triterpén és triterpenoid, ill. polifenol összetevői számos mechanizmus révén hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez. Több tudományos vizsgálat is alátámasztja a gyógygombák – így a ganoderma – poliszacharid összetevőinek pozitív hatását a bőr vízháztartására, a bőr egészségének fokozására, az öregedési folyamatok lassítására. A ganoderma triterpén és triterpenoid összetevőinek is szerepük van a pozitív immunmoduláns hatásokban, a humorális folyamatok pozitív befolyásolásában, a vérnyomás- és vércukorszintek szabályozásában. A ganoderma mindezeken túl képes pozitívan befolyásolni az agyi folyamatokat, és képes lassítani a korfüggő degeneratív állapotokat. Adatok bizonyítják a sav-bázis egyensúly egészséges befolyásolását is.

A ganodermára jellemző különlegesen magas (3000-6000ppm) szerves germánium tartalma, aminek fontos szerepe van a szervezet (vér, szövetek stb.) oxigénellátottságának pozitív szabályozásában. A szerves germánium növeli a vér oxigén telítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekbe, és annak bejutását a sejtek belsejébe, továbbá szerepe van bizonyos enzimek optimális működésében. Antioxidáns hatása hozzájárul egyes ionok (pl. kalcium, nátrium, klór) egyensúlyának fenntartásához.

A gomba összetevői jellegzetes antioxidáns, szabadgyök-befogó, DNS-védő tulajdonságokat is mutatnak.

 

A ganoderma pozitív hatásainak azonban alapvető feltétele a megbízható, standardizált minőségű gomba és az abból készült gombatermékek, ami csak BIO körülmények között, organikus termesztéssel biztosítható.

 •        A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű/terhelésű körülmények között kell termeszteni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-hálózatuk révén a növekedés helyén lévő termőközegből és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott „találnak”. Éppen ezért az emberi egészségre ártalmas, természetes eredetű anyagok és azok bomlástermékei, valamint a súlyosan egészségkárosító, szintetikus eredetű toxikus vegyületek (pl. peszticidek) és metabolitjaik, továbbá a toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem, vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött biotermesztési körülmények között.
 •        A gombák biotermesztésének – amennyire lehet – a föld fölött is környezetszennyezéstől, környezetterheléstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie! A gombák ugyanis a levegőből is képesek táp- vagy éppen toxikus anyagokat felvenni!
 •        A gomba és a belőle készült termékek beltartalmi jellemzőit, értékeit a termesztési körülmények, mindenekelőtt a táp(termő)talaj határozzák meg. Bizonyított, hogy a bio körülmények között termesztett gyógygombák molekuláris jellemzői, az élettani hatásokért felelős összetevők aránya/mennyisége kedvezőbb, mint a hagyományos termesztésűeké. A biotermesztés jobban biztosítja a természetes körülmények közötti maximális beltartalmat.
 •       A biotermesztés kiküszöböli a nem bio körülmények között előforduló keresztszennyeződéseket, növényi kölcsönhatásokat, és ezzel jobb minőségű, nagyobb hozamú termesztés képes biztosítani.


Ganoderma és a daganatok

 

A daganatos betegségek civilizációs népbetegségeknek is tekinthetők, hisz tömeges előfordulásuk csak a múlt századtól tapasztalható. A daganatok közül nagyon sok egészségtudatos táplálkozással és életmóddal, az ideális testsúly megőrzésével és a rendszeres testmozgással megelőzhető lehet.

 

Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények alapján állítható, hogy a ganoderma daganatellenes hatása több szinten is érvényesülhet, így a daganatos betegségek kialakulása, kezelése és utókezelése esetében is jótékony hatású.

A 2014-igrendelkezésre álló tudományos vizsgálatok és gyakorlati tapasztalatok alapján a daganatos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás készítményeként az alábbi területeken érdemel megfontolást a ganoderma használata:

 •         Az immunrendszer támogatása révén a szervezetünk immunrendszerének védekezését erősítheti, így segíthet megvédeni bennünket a daganatsejtek képződésétől és növekedésétől.
 •         Kemoterápiás és radioterápiás kezelések mellett is használható, mert a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a betegek fáradtságérzetét, étvágytalanságát enyhítette, illetve csökkentette a fertőzések kialakulásának veszélyét is. Javíthatja a daganatos betegek életminőségét, enyhítheti fáradékonyságát, alvászavarát, ezzel is hozzájárul a hosszabb és boldogabb élethez.

Az elmúlt évek alatt számtalan betegtapasztalat is összegyűlt a ganodermával kapcsolatban, ez számunkra még sokszor a tudományos vizsgálati eredményeknél is fontosabb!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696372

 

Ganoderma és a szív-és érrendszer

 

A ganodermát a tradicionális keleti gyógyászatban évszázadokon keresztül szívtámogató gyógyszerként használták. Ezen tapasztalati adatokat kínai és japán kutatók is alátámasztották, hisz kutatásaik során megállapították, hogy a ganoderma rendszeres használata valóban javítja a keringést és fokozza a szívizom oxigén felvételét. A jelenkorban zajló kutatásokkal is sikerült igazolni a ganoderma szív- és érrendszert védő (cardioprotectiv) hatását.

2012-ben egy tudományos vizsgálat során azt is bebizonyították, hogy a ganoderma myceliumában lévő anyagok ACE (angiotensin konvertáló enzim) gátló hatással is rendelkeznek, és ezáltal tudják csökkenteni a vérnyomást. Az ACE gátlók az egyik legismertebb és leghasználtabb vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport, melyek ezen enzim gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

Az eddigi tapasztalatok alapján a ganodermát fogyasztók vérzsír értékei (koleszterin) is csökkennek. Emellett a vércukorszintre is pozitív hatást gyakorol. Több állatkísérleti eredmény is napvilágot látott, de ezeket a tényeket csak 2012-ben tudták humán klinikai vizsgálati eredményekkel is alátámasztani.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24093919

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21801467

 

Ganoderma és a fertőzések

 

Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények alapján a ganoderma erőteljes baktériumölőtulajdonsággal rendelkezik, hisz a benne lévő béta-glükán bizonyítottan antimikróbás hatású.

Az antibiotikumok kiterjedt használata óta egyre több antibiotikumokra rezisztens kórokozó jelent meg, melyek ellen egyre nehezebben tudjuk felvenni a harcot, s egyre többen halnak meg világszerte ezen multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben.

A ganoderma antimikrobás hatását éppen ezért egyre többen vizsgálták az utóbbi időben, hisz a kutatók keresik a természetben található lehetőségeket a fertőzések kezelésére.

Az eddigi kutatások alapján a ganoderma erőteljes baktériumellenes hatásúnak bizonyult jó néhány kórokozóval szemben, így például az Enterococcus faecalis (E.faecalis), Béta-hemolizáló Streptococcus  (B-steptococcus), Bacteroides fragilis (B.fragilis) nevű baktériumokkal, a Candida albicans (C.albicans) gombával, valamint az Enterovirus71 elnevezésű vírussal szemben is.

*        E. faecalis kórokozó húgyúti infekciókat,

*        B. Streptococcus torokgyulladást,

*        B. fragilis főleg bélrendszeri gyulladásokat, tályogokat, műtét utáni sebfertőzéseket,

*        C. albicans főleg meggyengült immunrendszerű betegeknél különböző helyeken jelentkező gombafertőzéseket,

*        Enterovirus 71 pedig  a gyermekkorban gyakori, nagyon kellemetlen, hólyagos kiütésekkel járó kéz-láb-száj betegséget okozza.

A ganodermának a kéz-láb-száj betegség ellen való hatékonysága kiemelt figyelmet érdemelhet, hisz csak tüneti terápiát tudtak eddig alkalmazni az orvosok erre a problémára, mivel speciális, vírusölő hatással rendelkező készítmény nem állt a rendelkezésükre. Az ezzel kapcsolatos kutatási eredmények még nagyon frissek (2014), de a ganoderma potenciális antivirális kezelési lehetőséget jelenthet e fertőzés ellen.

http://gombakiraly.hu/gyogygombak-antimikrobas-hatasa/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845570


Ganoderma és az idegrendszer

 

A ganoderma jó hatással van az ideggyengeségben (neurasthenia) szenvedő betegek tüneteire is – ez derült ki egy viszonylag nagy betegszámú klinikai vizsgálatból, melyet a Journal of Medicinal Food nevű szaklapban publikáltak.

Melyek az ideggyengeség fő jellemzői?

 •       fáradékonyság
 •       ingerlékenység
 •       koncentrációs képesség csökkenése
 •       testi tünetek (például fájdalmak, szédülés, emésztési panaszok, fejfájás)
 •       alvászavarok is, és szinte állandó panasz, hogy fáradtan ébrednek az ideggyengeségben szenvedő betegek
 •      gyakori a szorongás
 •      enyhébb és mélyebb depresszió is előfordul

Ez a több mint száz  beteg bevonásával történt, placebo kontrollált  klinikai vizsgálat megerősítette, hogy a neurasthenia tünetei ganoderma fogyasztására enyhülnek, így egy mellékhatásoktól szinte mentes, természetes kezelési lehetőséget jelenthet a ganoderma ezen betegek számára.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210

 


Ganoderma és a kozmetikumok

Miért különlegesek a Reishi kozmetikumok?

Több tudományos vizsgálat is alátámasztja a ganoderma poliszacharid összetevőinek pozitív hatását a bőr vízháztartására, a bőr egészségének fokozására, az öregedési folyamatok lassítására, mivel:

 

*         nagy mennyiségű bioaktív, gyulladáscsökkentő triterpén származékot pl. ganodermint, ganodermiksavat termelnek,

*         magas antioxidáns hatásáról, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatásáról számol be a legtöbb szakirodalom,

*         antioxidáns tartalma segít a szabadgyökök semlegesítésében, ezáltal bőrünk kollagén tartalmának megőrzésében.

 

A ganoderma gomba emberi fogyasztásra őrlemény vagy teafőzet formájában alkalmas.

 

Milyen mennyiségben érdemes a bio ganoderma őrleményt fogyasztani?

A ganoderma fokozhatja a szervezet természetes méregtelenítő-kiválasztó folyamatait, ezért fokozatosan szoktassa hozzá szervezetét a fogyasztásához. Első héten napi ½ mokkáskanálnyi ajánlott, majd hetente növelheti az adagot a napi 1-3 mokkáskanálnyi mennyiségig:

 •         általános közérzetjavítás esetén:  2×1/2 mokkáskanálnyi,
 •         gyengébb általános állapot esetén: 2×1 mokkáskanálnyi,
 •         rosszabb általános állapot esetén: akár 3×1 mokkáskanálnyi mennyiségű gombapor is fogyasztható.

Hogyan érdemes a bio ganoderma őrleményt fogyasztani?

 •          Az őrlemény fogyasztása kevés folyadékban (kávé, tea, víz, gyümölcslé) feloldva ajánlott, vagy joghurtba elkeverve is kiválóan fogyasztható.
 •         Az őrleményből főzetet is készíthetünk (1 kávéskanál port 1dl vízben, 5-6 percig forraljuk, majd lehűtjük). A kihűlt, esetleg leülepedett oldatot átszűrjük, majd ízlés szerint mézzel, gyümölcslével ízesítve fogyaszthatjuk.
 •         AC-vitamin (aszkorbinsav) fokozza a termék ß-D-glükán poliszacharid összetevőinek biohasznosulását, illetve a ß-D-glükán is hozzájárul a C-vitamin előnyös hatásainak érvényesüléséhez, ezért a bio ganoderma őrlemény fogyasztása mellett napi 500 mg C-vitamin bevitele is javasolt.

    Kapcsolódó írás: http://www.drganolife.hu/blog-bejegyzes/ganoderma 

   Lehetnek-e mellékhatásai a ganoderma fogyasztásának?

  A termék javasolt adagban történő alkalmazása során különösebb mellékhatások jelentkezésével nem kell számolnunk. Egyéni túlérzékenységi reakciók vagy allergiás tünetek (pl. szájszárazság, hányinger, emésztési zavarok, hasmenés, bőrkiütés) nagyon ritkán előfordulhatnak, éppúgy, mint bármelyik élelmiszernél.

  Ilyen esetben hagyja abba a termék fogyasztását, és keresse fel kezelőorvosát!

   Mikor nem javasolt a bioganoderma őrlemény használata?

  •          hároméves kor alatt
  •          terhesség idején
  •          szoptatás idején

  Lehet-e gyógyszeres terápia mellett bio ganoderma őrleményt fogyasztani?

  Természetesen lehet, hisz ez a termék természetes bio élelmiszer.

  Amennyiben valamilyen betegségben szenved, kérje ki orvosa véleményét!

  Vannak viszont olyan gyógyszerek, melyek hatását befolyásolhatja a termék alkalmazása, ilyenek lehetnek:  

  •          véralvadásgátlók (pl. heparin és kumarin származékok (pl. Syncumar, Warfarin)),
  •          thrombocita aggregációt gátló gyógyszerek (pl. aspirin, ticlopidin, clopidogrel).

  Amennyiben ilyen jellegű gyógyszereket szed, feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát!

  Kapcsolódó írások:

  Ganoderma fogyasztási tanácsok vevői kérdések alapján!

  Gyógygombák és az immunrendszer

  Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.

  Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)


  FIGYELMEZTETÉS!

  Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!

  Jelen információk tájékoztató jellegűek. A bio ganoderma őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi kezelést, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat, és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen élelmiszer fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, sem az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat!

   

  Kérdéseivel forduljon orvosához!

   

  Szakirodalom:

  (1)        Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie. „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects”,  2nd (ed.).

  (2)        Chapter 9:  Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi), Bookshelf ID: NBK92757 PMID: 22593926.

  (3)        Wasser SP. Reishi or Ling Zhi (Ganoderma lucidum).: „ Encyclopedia of Dietary Supplements”,  DOI: 10.1081/E-EDS-120022119, Marcel Dekker, Inc., 2005, pp. 603-622

  (4)        Shiao MS. „Natural productsof the medicinal fungus Ganoderma lucidum: occurrence, biological activities, and pharmacological functions”,  Chem Rec. 2003;3(3):172-80.

  (5)        Lindequist U, Niedermeyer THJ, Jülich WD.: „ The Pharmacological Potential of Mushrooms”,  Evid.  Based Complement.  Alternat.  Med.,  2005 Sep; 2(3): 285–299.

  (6)        Kurtzman RH. „Mushrooms: sources for modern western medicine”,. Micología Aplicada International,  2005, 17: 21-33.

  (7)        Sheena N, Lakshimi B, Janardhana KK. „Therapeutic potential of Ganoderma lucidum”. Nat. Prod. Radiance, 2005: 382-386.

  (8)        Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. „Reishi mushroom: clinical summary”,  http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/reishi-mushroom.

  (9)        Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L.: „ Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds”,  Biotechnol Annu.  Rev. 2007;13:265-301.

  (10)      Jones S, Janardharan KK. „ Antioxidant and Antitumor Activity of Ganoderma lucidum”, Int. J. Med. Mushr., 2000;3: 195-200.

  (11)      Sullivan R, Smith JE, Rowan NJ.: „ Medicinal mushrooms and cancer therapy: translating a traditional practice into Western medicine”,  Perspect.  Biol. Med. 2006 Spring;49(2):159-70.

  (12)      Sheena N, Ajith TA, Janardhanan KK.: „ Prevention of nephrotoxicity induced by the anticancer drug cisplatin, using Ganoderma lucidum, a medicinal mushroom occurring in South India”,  Curr. Sci., 2003;85(3): 478-482.

  (13)      Chen HS, Tsai YF, Lin S, Lin CC, Khoo KH, Lin CH, Wong CH.: „Studies ont he immuno-modulating and anti-tumor activities of Ganoderma lucidum polysaccharides”,  Biorg. Med. Chem., 2004;12: 5595-5601.

  (14)      Tang W, Liu JW, Zhao WM, Wei DZ, Zhong JJ.: „ Ganoderic acid T from Ganoderma lucidum mycelia induces mitochondria mediated apoptosis in lung cancer cells”,  Life Sci. 2006 Dec 23;80(3):205-11.

  (15)      Müller CI, Kumagai T, O'Kelly J, Seeram NP, Heber D, Koeffler HP.: „Ganoderma lucidum causes apoptosis in leukemia, lymphoma and multiple myeloma cells.”,  Leuk Res. 2006 Jul;30(7):841-8.

  (16)      Sliva D. „ Ganoderma lucidum in cancer research.”  Leuk Res. 2006 Jul;30(7):767-8.

  (17)      Hu H, Ahn NS, Yang X, Lee YS, Kang KS.: „Ganoderma lucidum extract induces cell cycle arrest and apoptosis in MCF-7 human breast cancer cell”. Int J Cancer. 2002 Nov 20;102(3):250-3.

  (18)      Ajith A, Janardhanan KK.: „Indian medicinal mushrooms as a source of antioxidant and Antitumor Agents.”  J Clin. Biochem. Nutr. 2007 May; 40(3): 157–162.

  (19)      Gill SK, Rieder MJ.: „Toxicity of a traditional Chinese medicine, Ganoderma lucidum, in children with cancer.”  Can. J. Clin. Pharmacol. 2008 Summer;15(2):e275-85.

  (20)      Ferreira IC, Vaz JA, Vasconcelos MH, Martins A.: „ Compounds from wild mushrooms with antitumor potential.”,  Anticancer Agents Med.  Chem. 2010 Jun;10(5):424-36.

  (21)      Kashimoto N, Ishii S, Myojin Y, Ushijima M, Hayama M, Watanabe H.: „ A water-soluble extract from cultured medium of Ganoderma lucidum (Reishi) mycelia attenuates the small intestinal injury induced by anti-cancer drugs.”,  Oncol Lett. 2010 Jan; 1(1): 63–68.

  (22)      Chen S, Xu J, Liu C, Zhu Y, Nelson DR, Zhou S, Li C, Wang L et al.: „ Genome sequence of the model medicinal mushroom Ganoderma lucidum.”, Nat. Commun. 2012 Jun 26;3:913.

  (23)      Kao CHJ, Jesuthasan AC, Bishop KS, Glucina MP, Ferguson LR.: „ Anti-cancer activities of Ganoderma lucidum: active ingredients and pathways.”,  Func. Foods in Health and Disease. 2014;3: 48-65