Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
A lábad alatt rejtőzik egy információs országút, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy kommunikáljanak és segítsék egymást.
Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint alább látható nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.
Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (gyógynövények, gyógygombák) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségletekhez.
Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén élelmiszer, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.